Povjerljivi podaci

Misterija nestalih laptopa: Rulja koja je provalila u Kongres ukrala računare s državnim tajnama?

Front10.01.21, 12:57h

Misterija nestalih laptopa: Rulja koja je provalila u Kongres ukrala računare s državnim tajnama?
Državni tužitelj Michael Sherwin poručio je kako krađe računara potencijalno predstavljaju ugrožavanje nacionalne sigurnosti

 


Najmanje dva računara ukradena su iz američkog Kapitola tokom nasilnih protesta Trumpove rulje u srijedu. Kako navodi britanski The Guardian, jedan je računar ukraden i iz ureda predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. To je ozbiljno zabrinulo američke sigurnosne službe koje strahuju da bi se lopovi mogli domoći tajnih dokumenata i povjerljivih podataka.

 

Iz njenog su ureda potvrdili da je ukraden jedan računar koji se koristio za prezentacije, no nisu rekli je li na računaru bilo osjetljivih informacija. Drugi računar ukraden je iz ureda oregonskog demokratskog senatora Jeffa Merkleya.

 

Državni tužitelj Michael Sherwin poručio je kako krađe računara potencijalno predstavljaju ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Guardian ističe kako su krađe računara bile prva briga obavještajaca nakon što je rulja, inspirirana Donaldom Trumpom, upala u zgradu.

 

Kako bi se zaštitili, službenici Kapitola brzo su pojurili kompjuterima u jednoj od najvažnijih institucija SAD-a, uključujući i računaru Pelosi na kojem je ostao otvoren pretinac elektroničke pošte.

 

“To bi mogla biti smrtna opasnost”, kazao je vodeći stručnjak za informatičku sigurnost Brandon Hoffman.

 

Dodaje kako je vrlo vjerovatno da su se na laptopu Nancy Pelosi nalazili važni dokumenti i pristupne šifre, a drugi se informatičari brinu jesu li demonstranti instalirali štetne programe na kompjuter kojim bi mogli zaraziti ostale uređaje na Kapitolu, piše Guardian.

 

Podsjećaju kako su se SAD već suočile s teškim ruskim upadom u informatičke sisteme, pri čemu je pogođeno najmanje deset važnih američkih institucija, te se pribojavaju da bi do takvog scenarija moglo ponovno doći nakon protesta.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još