Ustavni sud, šta je to

Skandalozna najava BHRT-a: Svečana proslava 9. januara uprkos 'tumačenju bošnjačke strane'

Mediji09.01.21, 12:36h

Skandalozna najava BHRT-a: Svečana proslava 9. januara uprkos 'tumačenju bošnjačke strane'
Jutros je na portalu BHRT-a "osvanuo" najblaže rečeno skandalozan tekst u kojem se, bez ikakve zadrške, pompezno najavljuje proslava 9. januara

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2015. godine donio je odluku po kojoj je obilježavanje 9. januara kao "dana Republlike Srpske" neustavno.

 

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, a njihovo neizvršavanje je krivično djelo.

 

Međutim, za BHRT odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji su javni servis ne predstavljaju ništa, piše Faktor.

 

Naime, jutros je na portalu BHRT-a "osvanuo" najblaže rečeno skandalozan tekst u kojem se, bez ikakve zadrške, pompezno najavljuje proslava 9. januara.

 

Red najave programa obilježavanja tzv. dana RS-a, red izjava "ponosa i slave" Milorada Dodika i Željke Cvijanović o važnosti ovog dana za Srbe i "osporavanju bošnjačke strane" - tekst je na kojem bi im zavidili i SRNA i RTRS, piše Faktor.

 

Već sami naslov "Republika Srpska proslavlja deveti januar, Dan RS" u kojem se uopće ne spominje riječ "neustavni" sugerira da je za BHRT proslava 9. januara nešto sasvim normalno i ni po čemu sporno.

 

Odluka Ustavnog suda spominje se kao ni manje ni više nego kao "tumačenje bošnjačke strane", uz napomenu da je apelaciju podnio "bošnjački lider" Bakir Izetbegović.

 

1

2

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 86

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još