NAKON SKANDALOZNOG SNIMKA

Stiže burna reakcija iz SPUS-a: Kakvo ponižavanje studenata od strane profesorice na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu!

Hronika08.01.21, 15:31h

Stiže burna reakcija iz SPUS-a: Kakvo ponižavanje studenata od strane profesorice na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu!
Ovaj postupak je poražavajući za većinu nastavnog osoblja Univerziteta, koji taj plemeniti posao prenošenja znanja na buduće generacije obavlja dostojanstveno i u skladu sa principima pedagogije - poručuje se u reagiranju SPUS-a

 


Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu osuđuje ponižavajući tretman studenata od strane nastavne profesorice na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

 
U javnosti se dana, 08.01.2021. godine pojavio audio snimak predavanja za studente V godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u kojem na ponižavajući i dehumanizirajući način nastavna profesorica oslovljava studente Univerziteta u Sarajevu.

 
Kao jedan od vodećih principa Ustava Bosne i Hercegovine, zakona i podzakonskih akata, pa tako i Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu je načelo poštovanja integriteta i dostojanstva osobe. To u prvom redu podrazumijeva da svi članovi univerzitetske zajednice (nastavno osoblje, studenti..) trebaju biti poštovani kao osobe u skladu sa zajamčenim pravima na život, integritet i dostojanstvo.  


U vezi sa tim načelom, kao isključivo zabranjeno ponašanje, u Etičkom kodeksu se navodi zabrana uznemiravanja koja podrazumijeva svaki čin koji stvara ili pridonosi stvaranju neugodnih i neprijateljskih radnih i obrazovnih okolnosti ili koji drugu osobu zastrašuje, vrijeđa ili ponižava.

 
Predstavnici prosvjete, osim što prenose znanje, trebaju da prenose osnove kulture ponašanja i da studentima budu kvalitetan primjer kako se ponašati u društvenim procesima. Uloga profesora je krucijalna za izgradnju ličnosti studenata, te kao takva mora biti shvaćena ozbiljno. U nedostatku socijalnog kontakta, ne smijemo zaboraviti osnovne principe i moralne temelje ljudskosti, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te ultimativno u veoma teškom periodu pandemije, ove principe moramo maksimalno intenzivirati i poštovati.  

 
Ovaj postupak je poražavajući za većinu nastavnog osoblja Univerziteta, koji taj plemeniti posao prenošenja znanja na buduće generacije obavlja dostojanstveno i u skladu sa principima pedagogije.  

 
Studentski parlament ne može i neće ostati nijem na ovakva ponašanja ukoliko se budu dešavala i u budućnosti, ali se iskreno nadamo da se neće više nikada ponoviti ni na jednoj organizacionoj jedinici.
 

Ovo i sva slična ponašanja koja narušavaju i krše univerzalna prava i propise, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu najgrublje osuđuje, te insistira od nadležnih tijela Univerziteta u Sarajevu da hitno provedu postupak ispitivanja i kažnjavanja za navedene postupke - navodi se u saopštenju SPUS-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još