Facebook i Instagram produžili blokadu

Zuckerberg zaključava Trumpove profile na neodređeno: Rizici su preveliki

Tehno08.01.21, 09:30h

Zuckerberg zaključava Trumpove profile na neodređeno: Rizici su preveliki
On je rekao da je ljude u SAD i širom svijeta sa pravom uznemirilo to što je Trump svoje profile odlučio da iskoristi da opravda postupke svojih pristalica u zgradi Kapitola, a ne da ih osudi

 

 

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da je produžio blokadu na profile Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu na neodređeno vrijeme, a najmanje do 20. januara, zbog događaja na Capitol Hillu koji pokazuju da, kako kaže, predsjednik preostalo vrijeme na funkciji namjerava da iskoristi da potkopa mirnu i zakonitu primopredaju vlasti, prenosi AP.

 

"Vjerujemo da su rizici od dozvole predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu tokom perioda primopredaje predsjedničkih ovlašćenja jednostavno preveliki", ocijenio je Zuckerberg u poruci na svom zvaničnom nalogu, javio je Tanjug.

 

On je rekao da je ljude u SAD i širom svijeta sa pravom uznemirilo to što je Trump svoje profile odlučio da iskoristi da opravda postupke svojih pristalica u zgradi Kapitola, a ne da ih osudi.

 

Zuckerberg je podsjetio da se te izjave juče uklonjene, s obzirom na to da mogu da izazovu dalje nasilje, što je vjerovatno i bila njihova namjera, kako je rekao.

 

Vlasnik Facebooka je rekao da je prioritet za cijelu zemlju u ovom trenutku da obezbijedi da preostalih 13 dana do inauguracije i dani nakon ovog događaja proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim propisima.

 

Trump je godinama mogao da koristi našu platformu, čak i kada je pribjegavao kontroverznom govoru, ali je crvena linija bila njegova upotreba fejsbuka za "podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade", rekao je Zakerberg.

 

On je rekao da je ovo razlog zbog kojeg je njegov profil zaključan na neodređeno vrijeme, a najmanje na još dvije nedjelje, odnosno do 20. januara, kada bi Joe Biden trebalo da stupi na vlast.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!