Nakon što je odbijeno izručenje SAD

Sud u Londonu nije prihvatio zahtjev za puštanje Assangea na uslovnu slobodu

Hronika06.01.21, 14:23h

Sud u Londonu nije prihvatio zahtjev za puštanje Assangea na uslovnu slobodu
SAD optužuje Assangea za špijunažu nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, e-mailova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Afganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine

 

Sud u Londonu odbio je danas zahtjev za puštanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea na uslovnu slobodu.

 

Takva odluka uslijedila je nakon što je Centralni kriminalni sud, poznat kao Old Bailey, u ponedeljak odbio da izruči Assangea Sjedinjenim Američkim Državama zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

SAD optužuje Assangea za špijunažu nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, e-mailova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Afganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine.

 

Tužioci su tvrdili da je Assange pomagao odbrambenom analitičaru Chelsea Manning, ali je on odbio te tvrdnje.

 

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

 

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

 

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Westminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 sedmica zatvora.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!