MINISTAR ODBRANE BIH IMA PRIJEDLOG

Među migrante treba ući i 'otvoriti im oči', moraju znati gdje su... EU je dala puno para Hrvatskoj da blokira svoju granicu!

Front05.01.21, 20:13h

Među migrante treba ući i 'otvoriti im oči', moraju znati gdje su... EU je dala puno para Hrvatskoj da blokira svoju granicu!
Trenutno Hrvatska ima najsavremeniju opremu u Evropi za blokiranje granice. Prema tome, tim ljudima treba otvoriti oči! - ističe ministar Sifet Podžić

 


Ministar odbrane BH Sifet Podžić govorio je za N1 o trenutnom problemu sa migrantskom krizom i drugim zanimljivim pitanjama sa bh. političke scene.


Bili ste na terenu, pratite situaciju, da li gubimo kontrolu?


- Čini mi se da mi kontrolu nikad nismo ni uspostavili nažalost. Ono što sam gore vidio je tuga, jad i čemer. Vrlo teška i vrlo komplikovana situacija. Ja razumijem građane USK, oni najduže podnose teret ove krize, ali kao čovjek i ljudsko biće pogledaš u kakvim uslovima žive ljudi; ono je sramota i za BiH, EU, međunarodnu zajednicu. Nemogući uslovi i dogovorili smo se da odemo gore na teren i vidimo ko šta može pomoći i spriječimo katastrofu. Definitivno je na pomolu katastrofa. Da je vrijeme kako zna biti u ovo doba godine sa snijegom i zimom, mi bismo imali katastrofu - kazao je Podžić te dodao:


- Nakon svih onih komplikacija, moj kolega Cikotić je to nastojao riješiti sa Birom, sa Bradinom itd. Kada to nije uspjelo, išlo se na prijedlog za uspostavljanje privremenog kampa Lipa dok se stalni centar ne uredi.


Dodaje kako je situacija pokazala da u BiH funkcioniše samo jedan odnos, relacija.


- Pokazalo se da jedini lanac koji funckioniše u BiH je Predsjedništvo – Ministarstvo odbrane – vojska.


Podžić kaže da su šatori bili postavljeni u roku od 24 sata nakon donošenja odluke.


- Predsjedništvo je donijelo odluku da se postave šatori i mi smo u roku od 24 sata postavili šator, iako je bila nova godina. Prvo da spašavamo nastanak humanitarne krize, drugo da spašavamo obraz države jer je situacija alarmantna. Međutim, mi još ne znamo kome da vratimo šatore na upravljanje, danas bi trebala uslijediti nova odluka za Ministarstvo odbrane. Danas bi trebao uslijediti novi zahtjev iz Ministarstva sigurnosti, odbrane i očekujem danas odluku o smještaju migranata. Mislim da je bilo mnogo boljih rješenja, ali sada ne znamo koliko su prihvatljiva


Kazao je i da nikome ne bi poželio da se nađe u novoj koži, ali i da treba ući među migrante i reći im šta se dešava, šta je realno:

 

- Mislim da s tim ljudima treba razgovarati, da im treba objasniti realnu situaciju na terenu... Evropska unija je jako mnogo dala Hrvatskoj da blokira svoju granicu i trenutno Hrvatska ima najsavremeniju opremu u Evropi za blokiranje granice. Prema tome, tim ljudima treba otvoriti oči!  


Pogledajte snimak kompletnog gostovanja na N1.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook