Ograničene zalihe prave probleme

BioNTech: Nema garancija o dejstvu vakcine ako se druga doza odloži

Lifestyle05.01.21, 20:07h

BioNTech: Nema garancija o dejstvu vakcine ako se druga doza odloži
Efikasnost i sigurnost vakcine je u kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primjene dvije doze i da razmak između njih mora biti 21 dan, saopštio je Biontech

 

Njemačka farmaceutska kuća Biontech upozorila je da ne može da garantuje maksimalno dejstvo vakcine protiv Kovid-19 koju je proizvela sa američkim Pfizerom, ako se druga doza odloži, pa vremenski razmak između dve vakcine bude veći od propisane tri sedmice.

 

Biontech ističe da ne raspolaže podacima koji bi išli u prilog planovima nekih zemalja da pomjere primjenu druge doze kako bi sa ograničenim zalihama vakcina obuhvatili veći broj ljudi, prenela je Hina.

 

Velika Britanija je ove sedmice izazvala kontroverze objavivši da planira da odloži do 12 sedmica davanje druge doze vakcina kako bi više ljudi dobilo zaštitu koju daje prva doza, a sada i Njemačka razmatra tu mogućnost.

 

Obje zemlje su, naime, zabrinute zbog novog soja korona virusa koji se pojavio u Engleskoj i već proširio na druge evropske zemlje.

 

"Efikasnost i sigurnost vakcine je u kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primjene dvije doze i da razmak između njih mora biti 21 dan", saopštio je Biontech.

 

Kompanije Biontech i Pfizer upozorile su i u ponedjeljak da nemaju dokaze da će njihova vakcina nastaviti da štiti od korona virusa ako se druga doza da kasnije nego što je testirano tokom ispitivanja, prenio je Reuters.

 

"Sigurnost i efikasnost vakcine nisu procijenjeni kada je riječ o davanju doza u različito vreme jer je većina ispitanika primila drugu dozu u okviru roka naznačenog u planu studije", navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

 

Dvije kompanije su napomenule da se prva i druga doza daju u razmaku od tri nedjelje.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!