NERMIN NIKŠIĆ NAKON PADA VLADE TK

Rone krokodilske suze... Znam da je za SDA, DF i SD teško da prepuste vlast, moraju se pravdati ratnim i poratnim profiterima

Front31.12.20, 17:44h

Rone krokodilske suze... Znam da je za SDA, DF i SD teško da prepuste vlast, moraju se pravdati ratnim i poratnim profiterima
Predsjednik SDP-a navodi da je jasno da se radi o paničnom strahu od dolaska nove vlade koja će razotkriti razmjere kriminala smijenjene vlade TK

 


Znam da je SDA-u, DF-u i SD-u teško prepustiti vlast, pogotovo to teško pada kada se moraju pravdati ratnim i poratnim profiterima koji su ih doveli na vlast i koji na taj način gube uticaj i značajna sredstva, kazao je za Avaz Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.


- Neprihvatljivo je da građani Tuzlanskog kantona budu taoci nesposobne i korumpirane vlasti, da ostanu uskraćeni za donošenje budžeta zbog toga što vladajuća manjina ne želi da preda vlast. Njihova želja da im mi svojim glasovima omogućimo da nastave trošiti novac građana Tuzlanskog kantona učinila bi nas suučesnicima u kriminalu i korupciji u koju je ogrezla aktuelna Vlada. Upravo zbog toga je nova skupštinska većina ranije smijenila ministre koji su pravosnažno osuđeni ili im je potvrđena optužnica, jer to SDA s njenim priljepcima iz DF i SD nije smetalo. Pozivati se na povredu vitalnog nacionalnog interesa zbog toga da li će u rukovodstvu kantonalne skupštine sjediti jedan ili drugi Srbin ili Hrvat nadilazi i politikanstvo i vrijeđa zdrav razum svakog normalnog čovjeka – pojasnio je Nikšić.


Ne radi se o povredi vitalnog nacionalnog interesa


On tvrdi da je pogotovo bezobrazno kada slavodobitno predsjednik Skupštine kaže da je on tu “jedini pravi” Srbin, „valjda zato što je rat proveo van Bosne i Hercegovine za razliku od Slađana Ilića koji je bio, pripadnik Armije BiH“.


- Da se ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa nesporno bi utvrdio i Ustavni sud da postoji vijeće koje odlučuje o tom pitanju, kojeg nema opet zbog toga što u rukovodstvu Federacije sjede HDZ, SDA i DF koji su bezbroj puta pokazali da ih interesuje samo njihov i interes njihovih tajkuna. Koristiti činjenicu da ne postoji vijeće u Ustavnom sudu kako bi se zadržala korumpirana vlast koja je zbog svog kriminala i korupcije izgubila povjerenje većine predstavlja zloupotrebu demokratije, a svi u TK znaju po čijem naloga i za interes kojih tajkuna to rade DF i SD. Interesantno je da ne dolaze reakcije iz SDA, jer su izgleda i oni shvatili s kim su se uhvatili u kolo i po čijim notama i nalozima moraju igrati, već opet iz DF i SD. Rone krokodilske suze zbog navodnog udara na ustavni poredak, pri čemu prstom nisu mrdnuli da ispoštuju mišljenje Ustavnog suda da je neustavna Vlada TK – rekao je Nikšić.


Paničan strah od dolaska nove vlasti


Predsjednik SDP-a navodi da je jasno da se radi o paničnom strahu od dolaska nove vlade koja će razotkriti razmjere kriminala smijenjene vlade TK.


- Nećemo im dopustiti da dalje uništavaju i devastiraju pravni sistem Tuzlanskog kantona uvodeći ga u krizu zbog neusvajanja budžeta ili odluke o privremenom financiranju jer je očito da nema većine koja bi bila spremna pokrivati dalje njihov kriminal i korupciju. Uvijek ću podržati provosudske institucije da objektivno i profesionalno rade svoj posao. Do tada ćemo kao nova skupštinska većina preuzeti odgovornost da deblokiramo rad institucija i donesemo potrebne odluke. Ogromana većina građana u TK teško može preživjeti još godinu sa smijenjenom vladom i njihovim nezajažljivim tajkunima. TK će zato dobiti novu Vladu na čelu sa uglednim profesorom Kadrijom Hodžićem koja će raditi u interesu svih građana kantona i biti beskompromisna kad je u pitanju kriminal i korupcija – tvrdi Nikšić u razgovoru za Avaz.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još