Nije se proslavila na izborima

Nađa Berberović o djedu Aliji Izetbegoviću, ali i podršci LGBT zajednici: 'Nisam više politički aktivna'

Front28.12.20, 09:31h

Nađa Berberović o djedu Aliji Izetbegoviću, ali i podršci LGBT zajednici: 'Nisam više politički aktivna'
Za mene Alije Izetbegović nije bio samo političar - bio je mislilac i intelektualac, pravnik, humanista, ali i vrhovni komandant Armije Bosne i Hercegovine. Kao “evropski musliman”, kako je sam sebe nazivao, na svom životnom putu uvijek je težio umjerenosti i ravnoteži, govori Nađa Berberović-Dizdarević

 

 

Nađa Berberović-Dizdarević unuka je Alije Izetbegovića i direktorica Muzeja "Alija Izetbegović". Medijsku pažnju privukla je kandidaturom na Lokalnim izborima 2020. godine za općinsko vijeće, ali nije uspjela ostvariti značajan rezultat. Oprečne reakcije u bh. javnosti izazvala je svojom podrškom LGBT populaciji.

 

O svemu ovome govorila je u intervjuu za Source.ba, a mi izdvajamo najzanimljiviji dio:

 

- Smatram da je biti unukom Alije Izetbegovića prvenstveno privilegija, a ne breme. Ponosna sam što unuka ovog velikog čovjeka, lidera, a prvenstveno velikog evropskog intelektualca i borca za ljudska prava i slobode. Nisam politički angažovana, a jedina javna funkcija koju trenutno obnašam je funkcija Direktorice Muzeja „Alija Izetbegović“, što za mene predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. Svog djeda se sjećam kao hrabrog, principijelnog i mudrog čovjeka, odvažnog lidera u sudbonosnom trenutku borbe za opstanak bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Njegova borba uvijek je bila časna i dostojanstvena, a na životnom putu vodili su ga principi demokratije, pravde i tolerancije. Međutim, za mene Alije Izetbegović nije bio samo političar - bio je mislilac i intelektualac, pravnik, humanista, ali i vrhovni komandant Armije Bosne i Hercegovine. Kao “evropski musliman”, kako je sam sebe nazivao, na svom životnom putu uvijek je težio umjerenosti i ravnoteži. Bio je istinski predstavnik “umjerenog islama” i borio se protiv svake vrste ekstremizma. Smatram kako su njegova mudrost, snaga i integritet igrali su ključnu ulogu u opstanku Bosne i Hercegovine. Kao intelektualac, mislio je i pisao iz perspektive Evropljanina i muslimana. Dan danas, za mene Alija Izetbegović ostaje primjer istrajnog borca za ljudska prava i slobode. Za svoj rad na promicanju univerzalnih ljudskih vrijednosti dobio je brojna priznanja i nagrade sa Istoka i Zapada. Uzimajući sve ovo u obzir, mogu samo ponoviti da sam ponosna što sam unuka Alije Izetbegovića,  te da se u svom radu i privatnom životu trudim da afirmišem one univerzalne etičke i moralne vrijednosti za koje se on borio i zalagao", završava Berberović.

 

Na pitanje kako komentariše reakciju javnosti na njenu podršku LGBT populaciji, te da li je to utjecalo na njen izborni rezultat, Nađa nije htjela dati komentar, jer kako kaže, više nije politčki aktivna, piše Source.ba.

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 154

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još