ČIPOVI I OSTALE SMRTONOSNE STVARI

Boris Dežulović briljantno odgovorio antikvaserima i teoretičarima zavjera: Ako vas zanimaju nuspojave, čitajte!

Hronika27.12.20, 12:50h

Boris Dežulović briljantno odgovorio antikvaserima i teoretičarima zavjera: Ako vas zanimaju nuspojave, čitajte!
Dakle, postoji li rizik? Jasno da postoji, nitko nikad nije ni rekao da ne postoji


Dok stižu prve količine vakcina protiv Covid-19, a teoretičari zavjera sve glasnije ističu da je sve što se dešava tokom ove godine ustvari prevara smišljena od grupe ljude koje iz sjene vladaju svijetom, poznati kolumnista i novinar Boris Dežulović bacio se na posao i na napravio malo "istraživanje".


Rezultate je objavio u komentaru na svom Facebook profilu, odgovarajući na svoj način na tvrdnje (ili sumnje) da se u vakcinama za koronu nalaze čipovi i slične stvari, kako izazivaju smrtonosne nuspojave…


Dakle, ovako:

 
- Za razliku od kafanskih epidemiologa i internetskih stručnjaka opće teorije i prakse, prije početka masovnog cijepljenja i uključenja u široku javnu diskusiju dao sam si malo vremena i truda, te umjesto Wikipedije i kumove male s Higijenskog konzultirao ozbiljnu stručnu literaturu i originalne specifikacije - uzgred budi rečeno, lako dostupne na internetu - kako bih preveo i priredio sve moguće nuspojave, da o farmaceutskoj industriji i ovoj "običnoj vrućici, prehladi ili gripi" ne raspravljate napamet.


Dakle, postoji li rizik? Jasno da postoji, nitko nikad nije ni rekao da ne postoji. Evo rizičnih skupina: osobe koje su alergične na acetilsalicilatnu kiselinu ili druge salicilate, oni koji su u prošlosti imali astmatske napadaje nakon primjene salicilata (lijekovi protiv boli, vrućice ili upale), osobe s čirom ili krvarenjem u probavnom sustavu, osobe s povećanom sklonosti krvarenjima, zatajenjem jetre, bubrega ili srca; te one koje uzimaju metotreksat (15 mg i više tjedno); osobe s teškim nedostatkom enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (G6PD), osobe koje imaju astmu, peludnu hunjavicu, nosne polipe ili kroničnu bolest dišnih puteva, osobe koje planiraju operativni zahvat, rekonvalescenti nakon operacije, te osobe s gihtom ili upalnim bolestima zglobova.


Važno je znati, iako je malo vjerojatno: važan sastojak je acetilsalicilatna kiselina, koja kod djece mlađe od šesnaest godina može uzrokovati Reyeov sindrom, vrlo rijetku i moguće životno ugrožavajuću bolest koja zahtjeva hitnu medicinsku skrb. Jasno je, nadalje, naveden i preporučen oprez kod osoba koje uzimaju lijekove za liječenje karcinoma i reumatoidnog artritisa (metotreksat), ili za ublažavanje upala (npr. nesteroidne protuupalne lijekove), te one koji utječu na zgrušavanje krvi (npr. varfarin) ili razgrađuju krvne ugruške. Budući da se istodobnim uzimanjem povećava rizik od krvarenja, valja obratiti pažnju i na znakove potkožnog krvarenja, čak i obične modrice.


U rizične, nadalje, spadaju i osobe koje već uzimaju lijekove za liječenje depresije - zbog povećanog rizika od nastanka čira i krvarenja u probavnom sustavu - lijekove za bolesti srca (digoksin), šećerne bolesti (tzv. antidijabetici, npr. inzulin, sulfonilureja), epilepsije (npr. valproatna kiselina), izlučivanje vode (diuretici), te lijekove za Addisonovu bolest (sistemski glukokortikoidi, osim hidrokortizona).
Za nas posebno zanimljivo: nikako se u isto vrijeme ne smije uzimati alkohol, jer to povećava opasnost od krvarenja u probavnom sustavu i produljuje vrijeme krvarenja.


Oprezne bi trebale biti i žene s jakim menstrualnim krvarenjem, zatim one koje planiraju trudnoću, još više one koje su već u prvom i drugom tromjesečju trudnoće, a naročito one u posljednjem tromjesečju - zbog povećanog rizika od komplikacija za majku i dijete prije i tijekom poroda.  Ono što se do sad zna jest da postoji mogućnost - nevelika, ali ipak mogućnost - poremećaja plodnosti.


Eto, tek da se na medicinskim kongresima na Fejsu ne svađate bez argumenata. Nema na čemu.


Da, umalo da zaboravim: ovo su nuspojave običnog Aspirina.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 132

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još