NAKON PRVIH ŠPEKULACIJA

Gdje ima dima, tu ima i vatre: Valentin Inzko ipak potvrdio da Nijemci žele preuzeti mjesto visokog predstavnika u BiH

Front25.12.20, 20:01h

Gdje ima dima, tu ima i vatre: Valentin Inzko ipak potvrdio da Nijemci žele preuzeti mjesto visokog predstavnika u BiH
Der Standard piše da se zbog toga špekuliše da bi mogao postojati sporazum između Rusije i Njemačke

 

 

Prvobitna informacija da njemačke vlasti pokreću inicijativu za “razrješenje” aktualnog visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka te da na njegovo mjesto dolazi njemački diplomati (blizak HDZ-u) Christian Schmidt, bila je više špekulacija nego realna situacija.


Međutim, po staroj narodnoj, gdje ima dima - tu ima i vatre, vrlo brzo se ova informacija i potvrdila, iako je Inzko na prve upite medija izbjegao da javnosti ponudi konkretan odgovor.


No, mogućnost svog odlaska sa pozicije visokog predstavnika za BiH ipak je potvrdio, i to za austrijski Der Standard.


Naime, kako navodi ovaj medij, Inzko za Der Standard potvrđuje da je "Njemačka izrazila interes za ured visokog predstavnika, ali još uvijek ima nekih pitanja bez odgovora".


Kako se dalje navodi u tekstu, Rusija već nekoliko godina odbija podržati sve rezolucije Vijeća za provedbu mira (PIC), odgovornog za OHR. Budući da se Moskva zalaže za raspuštanje OHR-a, do sada je bilo nezamislivo da bi Rusija mogla pristati na novog visokog predstavnika. Rusija zasjeda u Vijeću za provedbu mira zajedno s drugim velikim državama.


Der Standard piše da se zbog toga špekuliše da bi mogao postojati sporazum između Rusije i Njemačke, ali i da za sada nema dokaza za ovaj njemačko-ruski dogovor.


Inzko, pak, za Der Standard ističe da, osim kadrovskih pitanja, postoji i hitna potreba za promjenom političkog pristupa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a o svemu tome više možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još