VIDEO/ 'Potresi' u Moskvi nakon objave Alekseja Navalnog

Građani širom Rusije objesili gaće na prozore, haos u Kremlju: 'Oni ne znaju što sada napraviti'

Front23.12.20, 20:16h

Građani širom Rusije objesili gaće na prozore, haos u Kremlju: 'Oni ne znaju što sada napraviti'
Rusija ima problem i u svom dvorištu - Bjelorusija se već mjesecima trese, sada je sličan proces počeo u Moldaviji...

 

 

Gaćice opozicionog ruskog političara Alekseja Navalnog ne prestaju biti svjetska tema u ovim otužnim koronavirusnim predbožićnim vremenima.

 

Videouradak Alekseja Navalnog, u kojem je agent ruske tajne službe FSB Konstantin Kudrjavcev priznao sudjelovanje u trovanju novičokom ruskog opozicionog političara, nanoseći otrov na njegov donji veš, već je pogledalo 17 miliona ljudi, ali niko u Kremlju.

 

Iako bi najradije sve prešutjeli, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov imao je potrebu objaviti da u Kremlju "nemaju vremena gledati takve uratke". No, rekao je kako se kod "bolesnika uočava izražena manija proganjanja, ali i da se očituju elementi megalomanije, odnosno manije veličine". Peskov je na kraju zaključio da je Navalni očito "opterećen vlastitom erogenom zonom".

 

 

Jedan od najznačajnijih moskovskih listova Vedomosti piše da Kremlj ne želi "ozbiljno shvatiti gaćice Navalnog". Reakcija vlasti pokazuje da su prodrmani i iznenađeni, kaže, pak, politolog Kiril Martinov za neovisnu rusku televiziju Dožd.

 

- Ne mogu se dogovoriti kako bi reagirali - imamo istodobno i ignoriranje i ismijavanje i odbacivanje optužbi - dodaje Martinov. Prema njegovom mišljenju, Navalni se pokazao kao svojevrsni osvetnik svojim "ubicama" koje je izveo na čistinu, koji pokazuju da se oni boje.

 

- On više nije samo žrtva, nego čovjek koji se sam suprotstavio, bez ičije pomoći, tako moćnom aparatu kakav je FSB. On prati njih, a ne oni njega - napominje Martinov te ističe kako se u razgovoru s Kudrjavcevom vidi i osjeća njegova nelagoda zbog neuspješno izvršenog zadatka te strah od reakcije nadređenih.

 

Neki ruski neovisni mediji smatraju da će sada letjeti perje u sigurnosnom aparatu - neki to uspoređuju sa slijetanjem Mathiasa Rusta na Crveni trg 1987. godine, koji je pokazao svu slabost tadašnjeg sovjetskog režima - jer su izvrgnuti ruglu i podsmijehu. "Ismijavanje je vrlo moćno oružje, srušen je veliki mit o jednom od glavnih stupova režima", smatra politolog Aleksandar Kinev.

 

Napominje da je osramoćena jedna od glavnih citadela vladajuće strukture, koja je pokazala svoju nesposobnost i nekompetentnost. Režim je ovime nagrižen, misle neki ruski analitičari, pretpostavljajući da je koprena s nedodirljivosti i superiornosti FSB-a pala jer adekvatnog odgovora na ovaj uradak i iznesene tvrdnje zasad nema.

 

Nije ostala pošteđena ni Njemačka koja je dala utočište ruskom antiputinovskom oporbenjaku. Dobila je packe od Dmitrija Poljanskog, zamjenika ruskog ambasadora pri UN-u, koji je upozorio Berlin da se ne mogu ozbiljno pozabaviti slučajem Navalnog sve dok ne dobiju odgovor na zahtjeve ruskog tužiteljstva da im Nijemci podastru materijale i dokaze koje imaju.

 

- Molim vas da to ne zaboravite kada drugi put budete podigrali novim fantazmagoričnim otkrićima gospodina Navalnog - rekao je Poljanski te napomenuo da će Njemačka "prije ili poslije morati odgovarati za sudjelovanje u širenju klevetničke kampanje u vezi s Navalnim".

 

I njemački mediji navode kako je Navalni - sada uz plinovod Sjeverni tok 2 - postao glavni kamen smutnje u odnosima dviju zemalja te da će on opteretiti Moskvu i Berlin tokom 2021. godine.

 

Iz FSB-a su o "gaćama" imali samo reći da je sve to "fake", iako nisu pokazali nikakve dokaze da je to krivotvorina. Rekli su da je to samo "provokacija radi diskreditiranja FSB-a" te kako je sada jasno da je Navalni surađivao sa stranim obavještajnim službama.

 

Ruski prokremaljski mediji nastoje omalovažiti, pa i ismijati razgovor Alekseja Navalnog, premda se niko ne bavi onim što je u tom telefonskom razgovoru izrekao Kudrjavcev, inače vojni hemičar.

 

Podsjetimo da je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin priznao da je Navalni bio praćen zbog razloga nacionalne sigurnosti jer je kontaktirao sa stranim obavještajnim službama. Putin se tada nasmijao i zapitao "kome on treba" te da bi, da su htjeli, "završili posao", misleći valjda da bi likvidacija Navalnog bila "uspješna". No, sada bi se mogao zagrcnuti jer su "gaće" odjednom postale simbol otpora.

 

Tako su širom Rusije mnogi izvjesili svoje gaće na prozore, a poznati ruski redatelj Vitalij Manski priveden je nakon što se s gaćicama u rukama pojavio ispred ulaza u FSB na Lubjanki.

 

Mnogi smatraju da Vladimir Putin ovo nikad neće zaboraviti Navalnom koji je sada, nakon "afere mudante", definitivno postao ne samo neprijatelj broj 1 Kremlja, nego je i potvrdio svoj status opozicionog političara koji prkosi režimu koji ga je, pak, dosad nastojao ignorirati. Naime, njegovo se ime u medijima nije navodilo, ni Vladimir Putin ga ne izgovara, a ostali pripadnici kremaljske elite rijetko ga, ali ipak ponekad moraju izgovoriti, kao nedavno ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u Zagrebu rekao kako mu je "zabavno čitati zapadne medije koji pišu o trovanju Navalnog".

 

Aleksej Navalni je svojim videom na YouTubeu i "gaćama" osigurao sebi svjetsku slavu koja, bez obzira na daljnji rasplet, neće dobro sjesti Kremlju jer je on ipak razbio blokadu i uspio ući u prokremaljske mainstream medije, da s eo njemu govori, kao i to da se sam Putin mora javno baviti njime i govoriti o njemu ma koliko god ga omalovažavao.

 

Nagađa se što će biti ako se Navalni vrati u Rusiju pa neki misle da bi u tom slučaju mogao biti optužen za veleizdaju ili nešto drugo. No, ovaj neuspješni atentat oživio je Navalnog i vratio ga na velika vrata u Rusiju, iako je izvan nje.

 

Ipak, ostaje pitanje zašto je i kome napad na Navalnog trebao, pogotovo u Kremlju koji je ispao predmet sprdnje u trenucima kad su odnosi Zapada s Rusijom na najnižoj točki u posljednjih nekoliko godina, a uskoro dolazi nova američka administracija koja se već nabrusila na Rusiju, te kada je evidentan polagani, ali stalni pad popularnosti Putina u ruskoj javnosti, a zbog pandemije korone sve više zabrinjavaju i ekonomski pokazatelji.

 

Osim toga, Rusija ima problem i u svom dvorištu - Bjelorusija se već mjesecima trese, sada je sličan proces počeo u Moldaviji, a u rusko leno južni Kavkaz uspjeli su im se ušetati i Turci.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još