Analiza Deutsche Wellea

Kako je 'svetinja' ugrozila Mileta: 'Rusija počela uklanjanje Dodika s političke scene, SNSD nije dorastao ruskom ruletu'

Front23.12.20, 10:58h

Kako je 'svetinja' ugrozila Mileta: 'Rusija počela uklanjanje Dodika s političke scene, SNSD nije dorastao ruskom ruletu'
U vraćanju ikone Dodiku, Šoja vidi "skrivenu, diplomatsku poruku Lavrova

 

Slučaj "ikona" označava početak kraja Dodikove političke karijere, tvrde pojedini analitičari. Diplomati kažu da je u ovom slučaju sve pogrešno, od odabira poklona, preko Dodikovog ćutanja do reakcija, piše Deutsche Welle.

 

Slučaj Ikona pokazuje kuda državu Bosnu i Hercegovinu vodi neprofesionalno ponašanje svedeno na neznanje i improvizaciju, kaže za Deutsche Wele bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu i dobar poznavatelj međunarodnih prilika Slobodan Šoja.

 

"Nije problem što je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ikonu već što, na primjer, nije poklonio neku našu, pravoslavnu, iz BiH. Pa i ako nije imao nikog pametnog da mu na to ukaže, nije se trebao medijski hvaliti šta poklanja. Ali to je izgleda Dodiku bilo najvažnije. Naime, prilikom ovakvih posjeta pokloni se skoro uvijek razmjenjuju između dva protokola i daleko od kamera. Da se tako postupilo ništa se ne bi dogodilo", kaže Šoja.

 

Saopćenje iz Dodikovog ureda


Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika napokon su se oglasili u vezi s ovim slučajem. Ističu da ikona Svetog Nikole koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona. "Izmišljotine i neistine uslijedile su nakon pogrešne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno", navodi se između ostalog u saopćenju.

 

No, Ministarstvo kulture Ukrajine analiziralo je ikonu i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu te zemlje. Na ikoni je prepoznat pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika, nakon čega je uslijedila oštra diplomatska nota sa zahtjevom da se slučaj odmah ispita, uz ocjenu da bi se izostanak adekvatne reakcije vlasti u BiH mogao protumačiti i kao "podrška agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine".

 

Afera “ikona” ne može se ignorisati


Slobodan Šoja za DW kaže da je u priči o ikoni sve pogrešno, od odabira poklona, preko Dodikovog ćutanja i reagiranja Ambasade Ukrajine, do "pretjeranog" komentiranja medija i političara.

 

"Što se mene tiče, ja ukazujem samo na ono što je očigledno i što poznajem. I zato mi je žao što je saopštenje iz Dodikovog kabineta koje se predugo čekalo prilično nepotpuno i nevješto. Umjesto da otkloni, ono samo otvara nove sumnje. Nismo saznali ono što je važnije: čija je to ikona, kako je, kad i gdje nabavljena? Da li ima certifikat i sve što je potrebno da se tačno zna sve o ikoni? Ujedno, državni protokol se morao takođe oglasiti i pojasniti da li je poklon nabavljao protokol ili neko drugi. Svaka informacija je dragocjena i sve se mora razjasniti jer je afera dobila veliki međunarodni značaj i ne može se ignorisati", kaže Slobodan Šoja.

 

Opravdana nota Ukrajine

 

On vjeruje da je Ukrajina s pravom i "jakim razlogom" poslala notu i tražila objašnjenje, ali da su notu, umjesto uobičajenog umjerenog i informativnog tona, obilježile "prejudicirane tvrdnje i nespretna agresivnost".

 

"Ukratko, zbog ozbiljnosti slučaja, mislim da se ne trebamo upuštati u prerano i nestručno zaključivanje bilo čega i da je bolje da se što više uzdržimo raznih komentara dok se ne dobiju jasni odgovori na pitanja na koje Dodik još nije odgovorio, a mora odgovoriti. I treba nastaviti tražiti od njega da dostavi potpuno objašnjenje. To je, uostalom, u njegovom interesu", zaključuje Slobodan Šoja.

 

"Skrivene" diplomatske poruke


U vraćanju ikone Dodiku, Šoja vidi "skrivenu, diplomatsku poruku Lavrova". "Za mene je vrlo indikativno ono što je Lavrov uradio. Vratio je poklon i to je jedino ispravno u cijeloj aferi. Lavrov to nije uradio odmah, ali nije ni dugo čekao. Vjerovatno je lično tražio da se ispita slučaj i čekao rezultate. On je sigurno od Dodika dobio odgovor koji mi nismo dobili. Vraćanje poklona ima i skrivenu diplomatsku poruku Lavrova. Ona se može iščitavati na različitim nivoima, a sve se svodi na jedno veliko razočarenje, ne samo zbog poklona nego zbog svega što je doživio. Vjerovatno ga više nećemo vidjeti u BiH, a to bi bila veća šteta za nas nego za Rusiju", kaže Šoja.

 

Da vraćanje ikone Miloradu Dodiku ima "skrivenu poruku", potvrđuje i banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković. On smatra da je Rusija tim činom "počela uklanjanje Dodika s političke scene" i da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata nije dorastao složenom i opasnom "ruskom ruletu".

 

Hoće li Dodik preživjeti "ruski rulet"?


"Rusiji Dodik više ne treba i odlučili su da ga uklone na vrlo elegantan način, iskoristivši ga Ravno do dna. Nema dileme da je Lavrov znao da će od Dodika dobiti na poklon ukradenu Ikonu iz Luganska, kao što nema dileme i da je u BiH došao da bi svjesno radikalizovao situaciju. Nema dileme ni da je Dodiku neko od 'ruskih veza' diskretno šapnuo šta bi bilo dobro da pokloni Lavorvu, što je ovaj i učinio, ni ne pomišljajući da je davanje poklona ujedno i politički 'pucanj u glavu'", piše Vasković na svom blogu "Sa druge strane...".

 

On dodaje da je proces "uklanjanja Dodika" daleko odmakao i da je Rusija ovim činom "pojačala svoju trgovačku ponudu Zapadu", pozivajući ga da zaboravi aneksiju Krima.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se lično oglašavao u vezi sa slučajem "ikona". U međuvremenu je saopćeno da je pozitivan na virus korona, ali da je njegovo zdravstveno stanje, uprkos obostranoj upali pluća, stabilno.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još