Vrijeme za promjene

Inzko: Apsolutni prioritet je provedba presuda Suda u Strazburu, mora se okončati diskriminacija građana BiH!

Front21.12.20, 15:16h

Inzko: Apsolutni prioritet je provedba presuda Suda u Strazburu, mora se okončati diskriminacija građana BiH!
Vjerujem da su mnogi politički lideri shvatili da je vrijeme za promjene. Vrijeme je da se građanima Bosne i Hercegovine pruži ono što s pravom zahtijevaju. To znači poštivanje temeljnih prava građana; to znači slijediti zakone, provoditi zakone, poštivati zakone, naglasio je Inzko

 

Dvadeset peta godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma stavila je u fokus ono što je postignuto u miru ali i urgentnu potrebu rješavanja anomalija poslijeratnog mirovnog uređenja. Te anomalije, koje su prihvaćene kada je prevashodna potreba bila da se okonča krvoproliće, sprečavaju Bosnu i Hercegovinu da ide naprijed - ocijenio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

On je rekao da je "apsolutni prioritet“ implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava od 22. decembra 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci, kao i u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, Pudarić, kako bi se okončala diskriminacija građana BiH po osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili prebivališta.

 

- Poštivanje prava jednog građanina znači poštivanje prava svih građana - rekao je visoki predstavnik, dodavši da je to osnovni postulat moderne demokratije.

 

Istakao je da građani BiH "ne žele diskriminaciju - žele pravdu, sigurnost, slobodu od korupcije i straha".

 

U 2021. godini, kazao je, građani će nastaviti zahtijevati te stvari, no, pitanje je hoće li bh. politički lideri i dalje pronalaziti izgovore za njihovo uskraćivanje.

 

- Vjerujem da su mnogi politički lideri shvatili da je vrijeme za promjene. Vrijeme je da se građanima Bosne i Hercegovine pruži ono što s pravom zahtijevaju. To znači poštivanje temeljnih prava građana; to znači slijediti zakone, provoditi zakone, poštivati zakone - naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

 

Nije stvar samo, pojasnio je, u provođenju sudskih presuda i međunarodnih obaveza BiH, iako je to suština, već se radi o zaštiti prava svih građana BiH i uklanjanju diskriminacije njenih građana te o poštivanju jednog od najstarijih načela civilizacije, jednakosti. To mora biti, poručuje Inzko, glavni prioritet izabranih predstavnika.

 

- Godina 2021. predstavlja stvarnu priliku da se približimo cilju, a to je da Bosna i Hercegovina postane dom svih svojih građana i građanki, jednakih na cijelom teritoriju BiH, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili mjesto prebivališta, a provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava će biti veliki korak u tom pravcu - zaključio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još