RS traži da se ukine kancelarija visokog predstavnika

Dodik: Naše viđenje bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala

Front14.12.20, 20:26h

Dodik: Naše viđenje bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala
Izražavam spremnost da sarađujemo, a ne nikako da se integrišemo, to je naš stav, jer RS ne vidi dobrobit od integracije s NATO-om. RS se neće pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, i to je jasna politika koju smo vodili u prošlosti, istaknuo je Dodik

 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se večeras u Istočnom Sarajevu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

 

Nakon sastanka javnosti se obratio Dodik, koji je kazao da nisu birali ovaj datum da se sastanu, ali simbolično je ispalo da se vide na potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, prenosi N1.

 

"Počet ću s tim da zahvalim Rusiji u tome što je imala u kreiranju, a prije svega u podršci implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma svih ovih godina. Ta podrška za nas je bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo i znamo da zaista u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma a ne da se bave njegovim izmjenama", rekao je Dodik i dodao da je to bila jedna od njihovih tema današnjeg razgovora.

 

Kazao je i da RS traži da bude ukinuta kancelarija visokog predstavnika.

 

"Naše viđenje tzv. bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala. Vijeće za implementaciju mira je formirano mimo Daytonskog sporazuma i nije moglo dati takva ovlaštenja ni po čemu, a ni po Deytonskom sporazumu bilo kojem visokom predstavniku. Znajući to PIC je rekao da pozdravlja namjere, a nije dao ovlaštenja. Zato svi zakoni koji nametne visoki predstavnik moraju biti ukinuti i praksa mora biti dovedena u okvire Daytonskog sporazuma", rekao je Dodik.

 

Dodao je da je Lavrov je došao u "prijateljsku Republiku Srpsku".

 

"Naši odnosi su dobri i nema ni jedno otvoreno pitanje Republike Srpske i Ruske Federacije. Imamo usješnu ekonomsku saradnju. Imamo namjeru i u budućnosti realizovati projekte. Teme su bile i rafinerije nafte i gasifikacija, govorili smo i o našoj kulturnoj saradnji. Govorili smo o korona virusu, ali i o NATO-u", rekao je, i dodao da RS ne prihvata integraciju BiH u NATO.

 

Kazao je da RS ne prihvata da BiH ima komisiju za intergracije sa NATO-om.

 

"Izražavam spremnost da sarađujemo, a ne nikako da se integrišemo, to je naš stav, jer RS ne vidi dobrobit od integracije s NATO-om. RS se neće pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, i to je jasna politika koju smo vodili u prošlosti", istaknuo je Dodik. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još