Miro Džakula, direktor UIO BiH

Naplata poreza je manja za 700 miliona KM! Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju

Biznis Klub14.12.20, 12:18h

Naplata poreza je manja za 700 miliona KM! Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju
Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, tačnije u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni, kaže Džakula

 

Miro Džakula, generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je naplata indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period lani manja za oko 700 miliona KM!

 

Šta je razlog

 

Kako navodi, prihodi od indirektnih poreza za period januar-novembar 2020. iznosili su šest milijardi i 598 miliona KM i manji su za 696 miliona KM ili 9,55 posto nego 2019. godine.

 

Samo u novembru prikupljeno je 29 miliona KM manje poreza u odnosu na isti mjesec prošle godine. Situacija je takva zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica na poslovanje firmi, uvoz i izvoz roba i usluga.

 

- Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. U aprilu 2020. prihodi su bili manji za 23,26 posto nego u istom mjesecu 2019. godine - kazao je Džakula.

 

Postepeni oporavak

 

U maju ove godine prihodi su bili manji za 31,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 

- Nakon toga situacija s prihodima od indirektnih poreza postepeno se popravlja, a u novembru ove godine prihod od indirektnih poreza bio je za 4,54 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine. No, i pored toga, Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost - rekao je Džakula.

 

Bolji od regiona

 

Džakula kaže da, kada se pogleda kompletan region, BiH ipak dobro stoji i među najboljima je.

 

Kazao je za Avaz da MMF, koji je počeo pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!