Merkel kaže da su 'prisiljeni djelovati'

Njemačka uvodi strogi lockdown: Zatvaraju se vrtići, škole, prodavnice, frizerski saloni...

Front13.12.20, 15:42h

Njemačka uvodi strogi lockdown: Zatvaraju se vrtići, škole, prodavnice, frizerski saloni...
Mjere će se privremeno ublažiti od 24. do 26. decembra

 

Zatvaranje prodavnica, zabrana konzumiranja alkohola na otvorenom, zatvaranje škola i vrtića. To su samo neke od mjera koje su premijeri saveznih pokranija skupa sa kancelarkom Merkel dogovorili danas.

 

S obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih koronavirusom u Njemačkoj se od srijede, 16.12. uvodi strogi ili „tvrdi" lockdown. "Prisiljeni smo djelovati i to sada radimo", izjavila je danas Angela Merkel na konferenciji za štampu nakon sastanka sa premijerima saveznih pokrajina.

 

Nove mjere su sljedeće: Sve trgovine će se zatvoriti, osim super-marketa, apoteka i drugih prodavnica koje su neophodne za svakodnevni život; frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti za koje je neophodan bliski tjelesni kontakt će se zatvoriti; zatvaraju se i škole i vrtići; nastava će se održavati samo online, a samo oni roditleji koji nikako nisu u stanju da se brinu o svojoj djeci zbog posla ili iz drugih razloga će dobiti podršku.

 

Merkel je apelirala na poslodavce da što je više moguće svojim radnicima dopuste rad od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti. Da bi se ublažili ekonomski gubitci, njemački ministar financija Olaf Scholz obećao je pomoć kompanijama koje će biti pogođene novim mjerama. Restorani, koji su još od 2. novembra zatvoreni, mogu i dalje da vrše dostavu hrane.

 

Mjere će se privremeno ublažiti od 24. do 26. decembra. U tom periodu će biti dozvoljeno da se jedno domaćinstvo sastane sa još dodatne četiri osobe iz najuže porodice. Merkel je apelovala na stanovništvo da prije praznika uvedu "sedmicu zaštite" kako bi se smanjio rizik od zaraze na porodičnim okupljanjima, odnosno da sedam dana prije Božića svoje kontakte reduciraju na minimum.

 

Stroža pravila ponovno će se primjenjivati i za Novu godinu. Osim toga, zabranjena je prodaja pirotehnike. Bavarski premijer Markus Söder opravdao je taj korak trenutnim stanjem u bolnicama: Hitne službe više neće imati kapacitet za očekivane slučajeve za osobe koje bi se ozljedile od petardi. Uz to, javno konzumiranje alkohola zabranit će se od 16. decembra do 10. januara.

 

Mjere će biti na snazi barem do 10. januara

 

Mjere bi se u početku trebale primjenjivati ​​do 10. januara. Merkel je još jednom podsjetila na cilj savezne i pokrajinskih vlada da prate kontakte zaraženih koronom i tako drže pandemiju pod kontrolom.Cilj je da se broj zaraženih smanji na ispod 50 zaraženih slučajeva na 100 000 stanovnika u roku od sedam dana. Prema navodima Robert Koch instituta (RKI), ta takozvana sedmodnevna incidencija trenutno iznosi 169,1 što znači da je dosta iznad granice.

 

Markus Söder, premijer Mavarske je na konferenciji za štampu spomenuo i mogućnost produženja novih mjera i poslije 10. januara 2021. godine. "Izričito kažem – mjere će biti na snazi onoliko dugo koliko je to potrebno", rekao je on.

 

Institut Robert Koch (RKI) u Berlinu izvijestio je o naglom porastu novih infekcija ove nedjelje: u roku od 24 sata prebrojano je 20.200 novih slučajeva zaraze i 321 smrtni slučaj. Sveukupno, od početka pandemije, broj zaraženih se povećao na više od 1,3 miliona, a umrlo je 21.787 ljudi.

 

Liječnici upozoravaju na dramatičnu situaciju u bolnicama za Božić i takozvanu trijažu - odnosno, odlučivanje koji pacijent je "hitniji" da bi se ostavio na intenzivnoj njezi. Udruženje za intenzivno liječenje i hitnu medicinu upozorilo je da će, ukoliko u iduće dvije sedmice bude u prosjeku 30.000 novih infekcija dnevno, oko Božića biti zaraženo 420.000 ljudi.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još