Enormni iznosi

Vakcina će za njih biti 'zlatna koka': Evo koliko će farmaceutski divovi zaraditi na suzbijanju korone

Biznis Klub12.12.20, 10:23h

Vakcina će za njih biti 'zlatna koka': Evo koliko će farmaceutski divovi zaraditi na suzbijanju korone
Samo Pfizer bi, po projekcijama Morgan Stanleya, iduće godine mogao uprihodovati 19 milijardi dolara od vakcina

 

 


Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna generirati 32 milijarde dolara prihoda od vakcine protiv covida-19, i to samo u idućoj godini, javlja Hina a prenose mediji.

 

Kako je objavio CNN, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine tih dviju kompanija, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle okončati najgoru pandemiju koja je pogodila svijet u zadnjem stoljeću.

 

Posebno snažan skok tzv. goodwilla evidentan je kod Moderne, biotehnološke firmice za koju je prije ove godine čula tek nekolicina ljudi, a koja je sad nadomak dobivanja dozvole američkog saveznog ureda za lijekove za distribuciju vakcine protiv pošasti koronavirusa.


Rast cijena dionica

 

Samo Pfizer bi, po projekcijama Morgan Stanleyja, iduće godine mogao uprihodovati 19 milijardi dolara od vakcine protiv covida-19, povrh 975 miliona u ovoj godini.

 

Pfizer će svoj prihod podijeliti s BioNTechom, njemačkom kompanijom s kojom je razvio tu vakcinu. Njihova vakcina odobrena je u Britaniji, a uskoro bi zeleno svjetlo trebala dobiti i u SAD-u.

 

U Morgan Stanleyju procjenjuju da bi Pfizer u 2022. i 2023. mogao ostvariti još 9,3 milijardi dolara prihoda od prodaje te vakcine, sve dok ukupno svjetsko stanovništvo ne bude procijepljeno.

 

I dok cijena dionice Pfizera, moćne američke farmaceutske kompanije, ove godine i nije znatno porasla - svega 12 posto, dionica BioNTecha je uzletjela gotovo 300 posto, podignuvši njegovu tržišnu kapitalizaciju na gotovo 30 milijardi dolara.

 


S druge, pak, strane, vakcina koju je izumila Moderna već je transformirala tu gotovo nepoznatu kompaniju u moćnu farmaceutsku kuću vrijednu 62 milijardi dolara.

 

Cijena njenih dionica, naime, katapultirana je uvis ove godine za čak 700 posto, a u Morgan Stanleyju procjenjuju da je polovina tržišne vrijednosti te kompanije vezana za vakcinu protiv Covida.

 

U Goldman Sachsu procjenjuju da će iduće godine Moderna ostvariti 13,2 milijarde dolara prihoda od prodaje tog cjepiva. Zastrašujuće su to brojke za jednu kompaniju koja je u 2019. godini imala tek 60 miliona dolara prihoda i nikad prije nije licencirala proizvod.

 

"To je epska priča. Povijesno postignuće u razvoju lijeka. Stvoriti novu tehnologiju u tako mladoj kompaniji i imati je gotovu baš u trenutku najgore pandemije u zadnjih sto godina teško je i zamisliti", smatra Alan Carr, analitičar koji pokriva biotehnologiju u Needhamu.


Obećali vakcine na neprofitnoj osnovi

 

Visoko procijenjeni prihodi za Pfizer i Modernu izazvali su međutim i kritike onih koji gledaju ljudske patnje uzrokovane covidom-19. Pandemija je dosad u svijetu ubila gotovo 1,6 miliona ljudi, a samo u SAD-u gotovo 300.000.

 

Njihovi konkurenti Johnson&Johnson i AstraZeneca, s druge strane, obećali su da će njihove vakcine, jednom kada budu raspoloživa, tokom pandemije biti prodavana na neprofitnoj osnovi.

 

"Potpuno je pogrešno za farmaceutske kompanije poput Pfizera i Moderne da profitiraju, a njihovi izvršni direktori ostvaruju nečuveno osobno bogatstvo od vakcina protiv covida, čiji je pronalazak uvelike bio subvencioniran i podupiran od strane američkih poreznih obveznika", smatra Elli Zupnick, glasnogovornik Accountable.US, institucije za nadzor i savjetovanje pacijenata.

 

Iako Pfizer nije primio novac iz inicijative Trumpove administracije za vakcine, savezna vlada pristala je platiti 1,95 milijardi dolara za prvih 100 miliona doza.

 

Moderna je kapital za razvoj vakcine potražila na tržištu kapitala, prikupivši 1,3 milijarde dolara kroz prodaju dionica, no dio novca, 955 miliona dolara, dobila je od američkih vlasti.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još