Institut za nestale osobe BiH

Završena identifikacija posmrtnih ostataka iz Bugojna: Šta je pokazala DNK analiza

Hronika11.12.20, 13:44h

Završena identifikacija posmrtnih ostataka iz Bugojna: Šta je pokazala DNK analiza
Za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, odnosno za 19 osoba koje su odvedene iz logora Armije RBiH u Bugojnu, traga se duže od dva desetljeća

 

DNK analizom posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani proteklog ljeta na Rostovu u blizini Bugojna, utvrđeno je da pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću, koji su ubijeni tijekom proteklog rata.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je DNK analiza obavljena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a rezultati će biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH koje bi u narednom periodu trebalo zakazati i zvaničnu identifikaciju.

 

- Obitelji će biti pozvane da potvrde identitet žrtava, koji su utvrđeni DNK analizom, i nakon toga uslijedit će njihova odluka o ukopu - kazala je Fazlić.

 

Kako je dodala, u tijeku je potraga i za lokacijama na kojima bi se mogli nalaziti i posmrtni ostaci ostalih ubijenih Hrvata iz Bugojna.

 

- Intenzivno se radi na obradi informacija koje mogu dovesti do drugih grobnica - kazala je Fazlić.

 

Za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, odnosno za 19 osoba koje su odvedene iz logora Armije RBiH u Bugojnu, traga se duže od dva desetljeća.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!