Nakon što je podnijela prijavu u ime 'Šestorke'

Brčić: Podizanje optužnice protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta važan korak

Front10.12.20, 12:35h

Brčić: Podizanje optužnice protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta važan korak
Neće moći zabraniti nekom da obilježava godišnjice smrti fašiste Draže Mihailovića ili da se osjeća četnikom, ali će sigurno javno ispoljavanje takvih stvari, a pogotovo u cilju zastrašivanja neistomišljenika, biti ozbiljno dovedeno u pitanje, kazala je Brčić

 

Podizanje optužnice protiv pripdanika Ravnogorskog pokreta važan je korak ka ukidanju četničkih udruženja, izjavila je Lejla Brčić iz Naše stranke koja je kao ministrica pravde, uime Vlade 'šestorke', podnijela prijavu po kojoj je Tužilaštvo podiglo optužnicu, saopćeno je iz Naše stranke.

 

- Žalosno je što se okupljanja četnika dešavaju uz otvorenu podršku vlasti u Republici Srpskoj. Međutim, to im je dijelom bilo olakšano i šutnjom pravosudnih organa, ali i svih onih kojima je veličanje četništva bilo samo stvar političke borbe na retoričkom planu, u smislu deklarativnih osuda, da bi se postigao poneki poen u javnosti na račun izraženog antifašizma. Nedostajalo je istinske borbe u smislu korištenja svih dozvoljenih sredstava, što uključuje i pravna, da se ovakvi događaji spriječe. Upravo iz tog razloga smo kao Vlada KS 11. 3. 2019. podnijeli prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizirali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića, kada su raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Uostalom, prema svima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini a četnike smatraju fašistima, što oni i jesu bili.

 

Zato je podizanje optužnice više nego pozitivno. Neće moći zabraniti nekom da obilježava godišnjice smrti fašiste Draže Mihailovića ili da se osjeća četnikom, ali će sigurno javno ispoljavanje takvih stvari, a pogotovo u cilju zastrašivanja neistomišljenika, biti ozbiljno dovedeno u pitanje - kazala je Brčić.

 

Ona podsjeća da je kao ministrica pravde, otprilike u isto vrijeme uputila i zahtjev registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu 16 udruženja koja u nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret'. Upravo istrajavanje na ovoj aktivnosti će biti jedan od prioriteta u narednom periodu jer će samo njihovo ukidanje biti konačno rješenje ovog problema, smatra Brčić čije je mišljenje da je optužnica korak ka tom cilju.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića, podsjeća u saopćenju Naša stranka.

 

Optužnica ih tereti da su na području Višegrada i okoline, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još