ciljane mjere

Loše vijesti za Dodika: EU usvojila globalni režim sankcija

Front08.12.20, 19:22h

Loše vijesti za Dodika: EU usvojila globalni režim sankcija
Na prijedlog države članice ili visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Vijeće utvrđuje, vrši pregled i izmjene liste sankcija


EU usvojila je danas po prvi put globalni režim sankcija za kršenja ljudskih prava - pišu Vijesti.ba


Vijeće EU je danas usvojilo odluku i uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za kršenja ljudskih prava. Po prvi puta, Unija osigurava okvir koji joj omogućava ciljane mjere protiv pojedinaca, subjekata i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, odgovorne, uključene ili povezane s ozbiljnim kršenjima i povredama ljudskih prava u svijetu, bez obzira gdje su se dogodili.

 

Ovo su posebno loše vijesti za lidera SNSD-a Milorada Dodika kojeg je visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio da bi se mogao suočiti sa sankcijama Evropske unije ukoliko do narednog proljeća ne ukloni ploču posvećenu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa studentskog doma na Palama.

 

Sankcije koje je danas usvojila EU upravo omogućavaju restriktivne mjere poput zabrane putovanja za fizička lica i zamrzavanje sredstava za fizička i pravna lica. Nadalje, fizičkim i pravnim licima sa prostora Unije zabranjuje se stavljanje sredstava na raspolaganje, bilo direktno ili indirektno, svima koji se nalaze na listi za sankcije.

 

Okvir ciljanih restriktivnih mjera odnosi se na djela poput genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ozbiljnih kršenja ili povreda ljudskih prava (kao što su tortura, ropstvo, vansudska ubistva, samovoljna lišavanja slobode ili zatvaranja). Ostale povrede ili kršenja ljudskih prava također mogu bili predmetom režima sankcija ukoliko su te povrede ili kršenja široko rasprostranjena, sistematska ili na drugi način predstavljaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu ciljeva zajedničke vanjske i sigurnosne politike utvrđenih Ugovorom o Evropskoj uniji (član 21. Ugovora).

 

Na prijedlog države članice ili visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Vijeće utvrđuje, vrši pregled i izmjene liste sankcija.

 

Današnja odluka naglašava da promocija i zaštita ljudskih prava i dalje predstavljaju okosnicu i prioritet vanjskog djelovanja Unije i odražava njenu odlučnost da se pozabavi ozbiljnim kršenjima i povredama ljudskih prava.

 

Relevantni pravni akti objavljeni su u Službenom listu.

 

Vijeće je 9. decembra 2019. pozdravilo angažman visokog predstavnika na pokretanju pripremnih aktivnosti kod uspostavljanja režima Evropske unije općeg obuhvata za restriktivne mjere za ozbiljna kršenja i povrede ljudskih prava.

 

Vijeće je 17. decembra 2020. odobrilo zaključke o Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokratiju od 2020. do 2024. koji utvrđuje stepen ambicije i prioriteta Unije u ovim oblastima u odnosima sa svim trećim zemljama. U Akcijskom planu EU-a, Unija se obavezala razviti novi horizontalni režim globalnih sankcija EU-a za borbu protiv ozbiljnih kršenja i povreda ljudskih prava u cijelom svijetu.


(Vijesti.ba)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još