Pandemija uzima danak

Nema turista, nema posla: Skoro sve zanatske radnje na Baščaršiji zatvorene

Biznis Klub08.12.20, 14:36h

Nema turista, nema posla: Skoro sve zanatske radnje na Baščaršiji zatvorene
Zanatlije su pokušavale da drže otvorene radnje kako bi dale dekor čaršiji ali ni to nije uspjelo, kazao je Kalajdžisalihović

 

Devedesetdevet posto zanatskih radnji na Baščaršiji je zatvoreno usljed uticaja pandemije koronavirusa - potvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo Mehmed Kalajdžisalihović.

 

U Sarajevu nema turista, te stoga zanatlije nemaju kome ponuditi svoje proizvode.

 

- Što se tiče turizma, znamo da turizma nema nigdje u svijetu, pa ga nema ni kod nas. Zanatlije su pokušavale da drže otvorene radnje kako bi dale dekor čaršiji ali ni to nije uspjelo - kazao je Kalajdžisalihović.

 

Na Baščaršiji, navodi, rade samo najnephodnije radnje kao što su trgovine, apoteke...

 

Kalajdžisalihović dodaje da su institucije, odnosno Federacija BiH i Kanton Sarajevo, potrudile da daju podršku i pomoć starim zanatima.

 

- Povukli su neke korake kako bi spasili bar koliko toliko situaciju, da ne bi došlo do totalnog odumiranja, učinili su nešto ali to su mrvice - smatra on.

 

Naglašava da samo razvoj turizma može pomoći zanatlijama.

 

- Samo kada se steknu uslovi i kada se otvori turistička sezona to može biti od pomoći, međutim, sumnjam da će to bit tako brzo. Nažalost, nema turista, skoro svi hoteli su zatvoreni - istakao je Kalajdžisalihović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!