Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske

Grlić Radman: Daytonski sporazum je nužno nadograditi

Front08.12.20, 13:50h

Grlić Radman: Daytonski sporazum je nužno nadograditi
I dok Grlić Radman ističe da je u prošloj godini Hrvatska učinila puno za Hrvate u BiH, oporbeni Most i Suverenisti ne dijele to mišljenje

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u utorak kako je Daytonski sporazum nužno nadograditi kako bi se u Bosni i Hercegovini osigurala ravnopravnost i konstitutivnost triju naroda i ostalih.

 

 „Daytonski sporazum je promijenjen do neprepoznatljivosti, na to upozoravamo na vijećima bilo NATO-a, bilo EU, sada, kad smo članica tih važnih organizacija naš glas puno više dolazi do izražaja“, odgovorio je ministar Marijani Petir u Hrvatskom saboru kojem je podnio prvo Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu, prenosi Hina.

 

„Hrvatska se ne može izravno miješati u drugu zemlju, no slušamo što se događa, koristimo mehanizme svih vijeća ili EU, odnosno NATO-a kako bi ukazali na asimetričnost i anomaliju koja trenutno vlada“, odgovorio je HDZ-ovu Radi Šimičeviću (HDZ) koji je pitao što Vlada radi da bi Hrvati mogli birati svog predstavnika kako to mogu Srbi i Bošnjaci.

 

 „Mi slušamo što kažu Hrvati u BiH, ako su oni nezadovoljni, to nezadovoljstvo prenosimo dalje, u tome je uloga Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma“, rekao je ministar.

 

I dok Grlić Radman ističe da je u prošloj godini Hrvatska učinila puno za Hrvate u BiH, oporbeni Most i Suverenisti ne dijele to mišljenje.

 

 „Osim brojnih mjera, od edukacijskih do humanitarnih, nisam vidio ni jednu važnu političku mjeru kojom bi se na pravi način pomoglo Hrvatima u BiH“, uzvraća mu Hrvoje Zekanović (HS).  Mišljenja je da se Hrvatska, kao potpisnica Daytona, mora postaviti kao najvažniji čimbenik u kreiranju politika koje utječu na Hrvate u BiH, „a ne gledati kako voda prolazi“.

 

 Što se ste učinili za rasvjetljavanje ubojstava Hrvata, od povratnika do dužnosnika, mislim na slučaj Leutar, ustrajava Nino Raspudić (Most) i zaključuje: „Niste učinili ništa“.

 

 Ministar uzvraća da je od 2016., dakle u mandatu vlada Andreja Plenkovića,  napravljeno više nego u zadnjih 25 godina. Politika je umijeće mogućega, ono što smo mi napravili je nemjerljivo, istaknuo je.

 

Miroslavu Škori (DP) koji ga je pitao je li zadovoljan time što Hrvatska čini u BiH, te kada očekuje da će se status Hrvata popraviti, Grlić Radman odgovara da je „vrlo zadovoljan“. Vrlo sam zadovoljan našim aktivnostima, naš glas se čuje, a na drugo pitanje - vrijeme - Vam ne mogu reći, ali bit će, kazao je. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još