pojavile se spekulacije

Šta ako se Tegeltija povuče sa čela VSTV-a: Evo ko su potencijalni nasljednici

Front07.12.20, 13:04h

Šta ako se Tegeltija povuče sa čela VSTV-a: Evo ko su potencijalni nasljednici
U javnosti su se već pojavile spekulacije o Tegeltijijom nasljedniku na mjestu predsjednika Vijeća

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija će u četvrtak, 10. decembra, održati konferenciju na medije, na kojoj bi, sudeći prema spekulacijama, mogao podnijeti ostavku na tu funkciju - piše Faktor


Na toj će konferenciji, kako je sam najavio, objaviti i obrazložiti odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a.


- S obzirom na to da je došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a i započetih projekata, pozivamo predsjednika VSTV-a da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a – jedan je od zaključaka Vijeća donesenih na prošlosedmičnoj vanrednoj sjednici.

 

Zahtjevi da se Tegeltija povuče sa pozicije predsjednika uslijedili su nakon nove afere, odnosno objave audiozapisa razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na mjesto sutkinje u Banjoj Luci.

 

Ukoliko Tegeltija u četvrtak saopći odluku da podnosi ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a, ona će stupiti na snagu na dan kada je Sekretarijat Vijeća primi u pismenoj formi. Ostavka na funkciju predsjednika ne znači i odlazak Tegeltije iz VSTV-a.

 

- Podnošenjem ostavke na funkciju predsjednika ili potpredsjednika Vijeća ne prestaje mandat imenovanim kao članovima Vijeća – navodi se u članu 16. Zakona o VSTV-u.

 

S obzirom na to da bi u tom slučaju ostala upražnjena pozicija predsjednika VSTV-a, pristupilo bi se izboru novog. Predsjednik i dva potpredsjednika Vijeća biraju se prostom većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju.

 

Poslovnik VSTV-a predviđa mogućnost da svaki član Vijeća može predložiti kandidata za predsjednika, te se na osnovu prikupljenih prijedloga utvrđuje lista kandidata. Izbor se vrši tajnim glasanjem, a izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova članova koji su prisutni i koji glasaju.

 

Glasanje može ući i u drugi krug ukoliko dva ili više kandidata osvoje isti broj glasova, te ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova i u tom slučaju u drugi krug ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova.


Izbor potpredsjednika se vrši nakon izbora predsjednika. Zakonom o VSTV-u je propisano da predsjednik i potpredsjednici ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda, te da najviše jedan od njih može biti iz reda Ostalih.

 

U javnosti su se već pojavile spekulacije o Tegeltijijom nasljedniku na mjestu predsjednika Vijeća, pa je tako, sudeći prema tim spekulacijama, jedna od kandidatkinja i članica Vijeća Jadranka Stanišić, koja je na prošloj vanrednoj sjednici žestoko branila još uvijek aktuelnog predsjednika.

 

U istom kontekstu se spominje i Halil Lagumdžija, sudija Suda BiH koji je nedavno izabran za nasljednika aktuelnog člana Vijeća Dragomira Vukoje.

 

Izvjesno je da će se među kandidatima naći i Biljana Simeunović, koja je u novembru ove godine u VSTV-u zamijenila Jadranku Lokmić-Misirača i koja se na prošloj vanrednoj sjednici Vijeća žestosko suprostavila Tegeltiji.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još