VIDEO/ Demokratija ili agonija – Od izbora 1990. do danas

Dežulović na Sarajevofestu: 'Tuđman bi nas likvidirao. Govorili su da nas treba mobilizirat i metak u potiljak'

Nedjeljni magazin07.12.20, 09:14h

Dežulović na Sarajevofestu: 'Tuđman bi nas likvidirao. Govorili su da nas treba mobilizirat i metak u potiljak'
Dežulović je komentirao i kako to da Feral Tribune nije mogao preživjeti

 

Drugog dana 2. Sarajevofesta – Umjetnost i politika upriličen je razgovor koji je moderirao Dragan Markovina o temi ”Demokratija ili agonija – Od izbora 1990. do danas”.

 

Jedan od gostiju bio je kolumnista Boris Dežulović, koji je, između ostalog, govorio i o Slobodnoj Dalmaciji iz vremena 90-tih, istakavši da je Slobodna Dalmacija bila opasan medij za Tuđmanovu vlast koji je po svaku cijenu trebalo pacifizirati. Poredeći Slobodnu Dalmaciju sa slovenskom Mladinom, kazao je da novoj vlasti Sloveniji nije imala ni kapacitet ni alat kakav je imao Tuđman, koji je bio lišen svih kočnica.

 

„Jedini problem Franje Tuđmana je što zbog međunarodne podrške bez koje nije mogao opstati, nije mogao upotrijebiti onaj zadnji alat protiv nas, koji je bio na raspolaganju Slobodanu Miloševiću, a to je fizička likvidacija. Nas trojica i još nekoliko ljudi u Hrvatskoj bi bili likvidirani, jer je rat idealan pejzaž za likvidiranje nepoćudnih ljudi, a novinari su sigurno najnepoćudniji.

 

To se govorilo i javno. Drago Krpina, visoki HDZ-ov dužnosnik, govorio je da nas treba sve mobilizirati i metak u potiljak. To nije izum HDZ-a, Tuđmana i Gojka Šuška, to je prastara metoda da se riješiš mangupa u svojim redovima“, kazao je Dežulović.

 

Dežulović je komentirao i kako to da Feral Tribune nije mogao preživjeti.

 

„Kad nisu palili svi oblici pritisaka, onda je u to vrijeme divljeg imperijalnog kapitalizam, onda je ekonomski model najefikasniji. Onda ti ne trebaju tanji agenti, ni prisluškivanja ni bombe u redakciji. Govori se o tržištu na kojem Feral nije mogao opstati. U trenutku kad je ugašen, imao je 20 hiljada prodajnih primjeraka. To je danas znanstvena fantastika za dnevne novine, a ne za tjednike. To je liberalni kapitalizam u kojem je Feral ispustio dušu. Od 93. ta novina u 15 godina izlaženja nije imala niti jednu jedinu reklamu. To je valjda jedina novina u povijesti koja je izlazila 15 godina bez oglasa“, rekao je Dežulović.

 

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!