'Zdravstvo mora doživjeti preobražaj'

Prvi Fortin potez bit će smjena direktora Doma zdravlja KS: Šokiran sam načinom upravljanja!

Front06.12.20, 19:22h

Prvi Fortin potez bit će smjena direktora Doma zdravlja KS: Šokiran sam načinom upravljanja!
On je kazao da je program koji je predstavila nova skupštinska većina proširen mjerama vezanim za Covid 19 i zdravstveni sistem

 

Edin Forto je danas tokom gostovanja u Vikend programu na TVSA kazao je da je šokantno kako se vodi primarna zdravstvena zaštita i način upravljanja je loš u Domu zdravlja KS. Direktor Doma zdravlja KS je Muhamed Ahmić iz BOSS-a.

 

„Prvi potez je da što prije pripremimo smjenu u toj instituciji. Zdravstvo mora doživjeti preobražaj. Mislim da je potrebno maknuti neke poticaje što je tjeralo neke ljude da uđu u naš zdravstveni sistem. Moramo izmaći ambiciju pojedinaca koji se bave sobom“, kazao je Forto.

 

Budući stari/novi premijer kazao je da Četvorka i nezavisni zastupnici nisu matematička koalicija već programska.

 

„Okupljeni smo oko programa i građani su to prepoznali i nagradili na ovim Lokalnim izborima“, kazao je Forto.

 

On je kazao da je program koji je predstavila nova skupštinska većina proširen mjerama vezanim za Covid 19 i zdravstveni sistem. Posebno je govorio o ekonomskoj krizi koja će uslijediti 2021. godine.

 

„Ekonomska kriza će nas zadesiti tek 2021. godine i ono što mi imamo u Sarajevu je da smo mi administrativni centar i da radnici na pet nivoa vlasti primaju platu iz budžeta. Plate nisu smanjene, mnogi ne razumiju koliko je loša ova ekonomska kriza. Mnogi ne razumiju da je u Zapadnoj Evropu, SAD milioni ljudi ostali bez posla. Ova kriza 2021. će pokazati svoje pravo lice, prema procjenama Budžet će biti manji za skoro 200 miliona KM. Puno manje će želja biti moguće ispuniti“, kazao je Forto.

 

Dodaje da će promijeniti način strateškog nabavljanja u zdravstvu i komunalnim preduzećima što će utjecati i na suzbijanje korupcije.

 

Najavio je da će biti potrebno napraviti iskorak kada je riječ o javnom gradskom prijevozu koji mora biti siguran i redovan.

 

"Građani su sami rekli da je najveći problem u KS javni gradski prijevoz i mi smo veliki dio sredstava Budžeta usmjerili na prijevoz pa i kreditnih sredstava. Kada građani nešto traže treba vremena da se na to odgovori, ali mislim da u ove dvije godine možemo puno uraditi", kazao je Forto.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još