nakon afera u javnosti

Ambasada SAD-a: Članovi VSTV-a trebalo bi da posjeduju najviše etičke standarde

Front04.12.20, 17:20h

Ambasada SAD-a: Članovi VSTV-a trebalo bi da posjeduju najviše etičke standarde
Kako se u saopćenju navodi, VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi, kako se naglašava, članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovini, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa - saopćeno je iz američke ambasade u BiH.

 

Ističe se da je funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinske važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija.

 

Kako se u saopćenju navodi, VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi, kako se naglašava, članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

 

- Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja - poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

 

Istovremeno podsjećaju kako je na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo "da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda".

 

- VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom - navodi se u saopćenju.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!