Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović

Na proljeće počinje gradnja autoputa Sarajevo - Beograd: Zastoj u Federaciji, prednjači RS

Biznis Klub04.12.20, 10:11h

Na proljeće počinje gradnja autoputa Sarajevo - Beograd: Zastoj u Federaciji, prednjači RS
Na upit šta se dešava na dionicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu, ministar kaže da kada je riječ o Sarajevu da tu postoje različite ideje

 

Na proljeće počinje izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

 

Ali, otkrio je i brojne probleme kad je riječ o dionicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo.

 

 - Ponovo imamo problem koji je vezan za uređenje BiH i način funkcionisanja. Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi dio trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja.

 

Dakle, na ovom dijelu puta mi ćemo imati riješene imovinskopravne odnose već početkom sljedeće godine i bit će i raspisan konkurs. Na proljeće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini - rekao je Mitrović.

 

Na upit šta se dešava na dionicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu, ministar kaže da kada je riječ o Sarajevu da tu postoje različite ideje.

 

Također, dodaje da postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brza cesta prema Brčkom koja bi spojila Tuzlu s autoputem Sarajevo - Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor Vc.

 

- Što se tiče drugog dijela, a od Sarajeva prema Vardištu, djelimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase - kazao je Mitrović.

 

Ministar je također upitan može li se desiti da se Republika Srpska spoji sa Srbijom autoputem, a da dio kroz FBiH čeka na realizaciju ili ostane samo kao ideja na papiru.

 

- S ove pozicije, ja to ne bih razdvajao. Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dijela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS - naveo je Mitrović.

 

Odgovarajući na pitanje dokle smo stigli s procesom digitalizacije u BiH, Mitrović kaže da je sve stalo još 2015. godine, a da su trenutno urađene tehnička specifikacija i tenderska dokumentacija i s obzirom na to da su javni RTV servisi korisnici, oni će sutra biti nosioci i zaduženi za prihvatanje i održavanje tih uređaja.

 

- U fazi smo usaglašavanja s javnim RTV servisima oko tehničke specifikacije, očekujem da će se to desiti u narednih 10-15 dana, tako da možemo krenuti ka postupku raspisivanja tendera za drugu i treću fazu digitalizacije - kazao je ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović u intervjuu za "Dnevni avaz".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još