Veliko interesovanje javnosti i medija

Počela vanredna sjednica VSTV-a BiH zbog audiosnimka 'potkivanje 2', obratio se Milan Tegeltija

Front03.12.20, 11:17h

Počela vanredna sjednica VSTV-a BiH zbog audiosnimka 'potkivanje 2', obratio se Milan Tegeltija
Pitanja koja je pokrenuo spomenuti snimak izazvala su veliko interesovanje javnosti, ali i reakcije relevantnih međunarodnih organizacije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te Ambasade SAD-a, koje su se refereirale na stanje u pravosuđu

 

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji, počela je danas u Sarajevu sa zakašnjenjem od 20-tak minuta, usljed tehničkih problema.

 

Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

 

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je ponovio na početku sjednice već poznate stavove, ustvrdivši kako se radi o montiranom, nezakonitom i neautentičnom snimku.

 

Naveo je kako je on s bivšom članicom VSTV-a razgovarao o sukobu interesa, demantirajući sadržaj spomenutog audiosnimka.  

 

Ustvrdio je da su pojedini segmenti audiosadržaja potpuno neizvodivi, te pojasnio proceduru u vezi s imenovanjem nositelja pravosudnih funkcija.

 

Po riječima Tegeltije, puno je važnije pitanje sigurnosti, zakonitosti i pitanje ambijenta u kojem pravosudni djelatnici mogu obavljati vlastite dužnosti.

 

Nakon obaćanja predsjednika VSTV-a uslijedilo je iznošenje mišljenja članova VSTV-a u vezi sa spomenutom tematikom.

 

Inače, pitanja koja je pokrenuo spomenuti snimak izazvala su veliko interesovanje javnosti, ali i reakcije relevantnih međunarodnih organizacije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te Ambasade SAD-a, koje su se refereirale na stanje u pravosuđu.

 

Sljedstveno tome, i vanredna sjednica VSTV-a izazvala je veliko zanimanje o čemu svjedoči prisustvo iznimno velikog broja medija.

 

(FENA/md)

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!