jedna tačka na dnevnom redu

U Sarajevu danas vanredna sjednica VSTV-a: Hoće li Tegeltija biti smijenjen?

Front03.12.20, 10:06h

U Sarajevu danas vanredna sjednica VSTV-a: Hoće li Tegeltija biti smijenjen?
Moguće je da danas Tegeltija bude smijenjen, ukoliko ne dobije podršku svih članova VSTV-a

 

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bit će održana danas.

 

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – aktuelna situacija. 

 

Podsjećamo, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija se prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u javnost procurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

 

No, on je te navode demantirao, kazavši da je riječ o montaži, zbog čega je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv uposlenika OSA-e. 

 

Moguće je da danas Tegeltija bude smijenjen, ukoliko ne dobije podršku svih članova VSTV-a.

 

Upravni odbor PIC-a jučer je posebno naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. 

 

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju", naveli su iz u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!