Odluka UEFA-e vrijedna hvale

Francuskinja Stéphanie Frappart je prva žena koja će suditi na utakmici Lige šampiona

Sport02.12.20, 20:41h

Francuskinja Stéphanie Frappart je prva žena koja će suditi na utakmici Lige šampiona
Nadaju se da je ovo imenovanje samo korak, i da prije svega daje ideje drugim ženama da se uključe u sportsku arbitražu kako bi i one dosegle visoki nivo, posebno u sportu, gdje se njihovo mjesto treba ojačati ili čak osvojiti

 

Medijska vidljivost žena u sportu na visokom nivou još uvijek je u velikoj mjeri nedovoljna, dok muškarci i dalje monopoliziraju ključne pozicije u sportskim organizacijama. Ali rezultati i profesionalnost žena u sportu omogućavaju da se stavovi promijene i potvrde. Fudbal je sigurno pravi primjer za ovu situaciju, u kojem su ženske ekipe, u nekim zemljama, osvojile javnost svojim igračkim vještinama.


Ipak, navodi se u saopćenju Ambasade Francuske u BiH, „možemo pozdraviti izbor UEFA-e da, prvi put, jednoj ženi povjeri centralno suđenje utakmice Lige prvaka za muškarce (utakmica Lige prvaka Juventus Torino - Dinamo Kijev u srijedu 2. decembra 2020.) Stéphanie Frappart, francuska fudbalska sutkinja kojoj je već bilo povjereno suđenje na finalu evropskog Superkupa u augustu prošle godine“.


Nadaju se da je ovo imenovanje samo korak, i da prije svega daje ideje drugim ženama da se uključe u sportsku arbitražu kako bi i one dosegle visoki nivo, posebno u sportu, gdje se njihovo mjesto treba ojačati ili čak osvojiti.


Ovo je i tema francuskog filma koji će biti prikazan u kinu "Meeting Point" u Sarajevu u četvrtak, 3. decembra 2020. godine, u sklopu francusko-njemačkog festivala Ciné-Caravane.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!