U vlast sa strankom s kojom nisu željeli imati nikakve veze

Nakon što je pala Vlada TK: Je li Naša stranka izdala svoje principe? Evo šta kaže Selim Bešlagić

Front02.12.20, 19:29h

Nakon što je pala Vlada TK: Je li Naša stranka izdala svoje principe? Evo šta kaže Selim Bešlagić
Mnoge je iznenadila podrška Naše stranke. Oni su naime, ranije jasno istakli da ne žele činiti vlast sa PDA

 

Nakon što je SDA-ova vlada pala u Kantonu Sarajevu, opozicija je prikupila dovoljno glasova da obori i Vladu Tuzlanskog kantona, koju također predvodi SDA.

 

Ukupno 18 potpisa, koliko je potrebno za izglasavanje nepovjerenja Vladi TK, imaju zastupnici SDP-a, Naše stranke, PDA i SBB-a.

 

Ranije su već smijenjena dva ministra što je bila samo uvertira. Dževad Hadžić iz SDP-a tad je za Raport kazao da će smjena vlasti biti nakon izbora.

 

No, mnoge je iznenadila podrška Naše stranke. Oni su naime, ranije jasno istakli da ne žele činiti vlast sa PDA. Mnogi su današnji potezu protumačili kao izdaju principa.

 

Novinari Raporta su kontaktirali Selima Bešlagića, šefa NS-a u Tuzli.

 

On kaže kako trenutna Vlada ima problem unutar sebe, a ne sa opozicijom. Bešlagić pojašnjava da je SBB istupio iz vlasti dok su njihovu zastupnici bili potpisnici za smjenu.

 

“Između njih je nastao raskol. Dakle, onog momenta kada se evidentno da ova vlast nema kvantitativnu podršku unutar Skupštine TK proces smjene je krenuo. Kada će ona zaista i biti smijenjena još nije poznato. Proces je krenuo. Moj stav jeste da se prvo definiraju principi po kojima će se raditi i formirati vlast”, navodi Bešlagić.

 

Na pitanje, da li to znači da je Naša stranka ipak spremna ući u vlast sa PDA, on kaže:

 

“Ako to bude vlada u kojoj će sjediti stručni i kompetentni, mi ćemo učestvovati. Ako to znači da svaka stranka samo imenuje ministre, nećemo. Ali smo je spremni podržati bez učešća u njoj”, rekao je Bešlagić.

 

On dodaje će sačekati informaciju o tome ko bi trebao biti premijer pa nakon toga vidjeti da li će predlagati svoje ljude za ministre.

 

“Spremni smo i tako podržati, da ponudimo neke eksperte, stručnjake, pa ako ih premijer prihvati. Tražit ćemo naravno CV svakog kandidata za ministra, da vidimo gdje su ti ljudi radili, šta su radili. I na osnovu toga donijeti konačnu odluluku”, kaže Bešlagić za Raport.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još