Potpredsjednik RS Ramiz Salkić tvrdi

'SDP je radio na preregistraciji glasača u više općina... Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke'

Front02.12.20, 18:00h

'SDP je radio na preregistraciji glasača u više općina... Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke'
Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije, gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala, naglašava Salkić

 

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić rekao je da su za svaku osudu aktivnosti rukovodstva SDP-a Srebrenica na krađi identiteta građana i podršci kandidatu za načelnika te općine koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince.

 

Reagirajući na jučerašnje hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica, osumnjičenih za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici, Salkić je istaknuo da su slične stvari rađene širom manjeg bh. entiteta te da je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao u Srebrenici, ali i svim drugim općinama.

 

- Za svaku osudu su aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od rukovodstva SDP-a Srebrenica. Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke jer se vrh SDP-a distancirao od podrške jedinstvenom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica.

 

SDP je, kao i neke druge stranke nezavisne liste, i u drugim podrinjskim općinama radio na preregistraciji Bošnjaka da glasaju putem pošte iz Srbije i radio je za kandidate za načelnike općina koji također negiraju genocid nad Bošnjacima i veličaju presuđene ratne zločince.

 

Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su iz izbora u izbore izloženi različitim uticajima i zloupotrebama od određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca - izjavio je Salkić.

 

Za protekle lokalne izbore, širom entiteta RS, od oko 11.000 registrovanih Bošnjaka za glasanje poštom, njih oko 1.500 registrovano je da glasaju putem pošte iz Srbije, a većini je ukraden identitet na različite načine, navodi također on. To su radile dobro organizovane grupe u kojima su Srbi i Bošnjaci interesno povezani, konstatira Salkić.

 

- Srebrenica je primjer koji nas Bošnjake najviše boli, ali to je rađeno i u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću i svim drugim općinama s manjim ili većim intenzitetom.

 

Ovdje je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao. Ne samo u Srebrenici već i u svim drugim općinama Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću ... - izjavio je Ramiz Salkić.

 

Zarad budućeg sprečavanja krađe identiteta građana, ove istražne i druge radnje ne bi smjele završiti samo na Srebrenici. Tokom registracije i tokom glasanja putem pošte teško je kompromitiran ovaj način glasanja naših građana.

 

Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije, gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala, naglašava Salkić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još