Kamerni teatar 55

Otkazan internacionalni teatarski festival 'Dani Jurislava Korenića'

Kultura02.12.20, 14:02h

Otkazan internacionalni teatarski festival 'Dani Jurislava Korenića'
Sve navedene predstave, kao i žiri, prebacuju se za mart 2021. godine

 

Iz Kamernog teatra 55 obavještavaju publiku, kao i sve ljubitelje i poklonike teatarske umjetnosti da je ovogodišnji, peti po redu, internacionalni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ otkazan.

 

- Zbog odgovornosti spram situacije vezane za pandemiju korona virusa, odlučili smo otkazati ovogodišnji festival kako bi pomogli u sprječavanju širenja virusa, i zaštitili publiku i učesnike festivala nepotrebnom izlaganju riziku. Festival ćemo prebaciti za 01.03.2021. godine i festival će simbolično biti otvoren na Dan nezavisnosti BiH i trajat će do 08.03.2021. kada ćemo na Svjetski dan žena festival zatvoriti jednom posebnom izvedbom predstave „Don Kihot“ sa cjelokupnim ženskim ansamblom - pojasnili su iz Kamernog teatra 55.


- Mi u Kamernom teatru 55 smo se spremili kao da će festival biti 'sutra' i našoj publici obezbijedili vrhunske predstave, promocije knjiga, kao i eminentni žiri ljudi iz teatarske struke. 
Predstave koje bile uvrštene u peti festival „Dani Jurislava Korenića“, i sa kojima smo završili sve dogovore oko dolaska i gostovanja, i koje su već dio kataloga koji je pripremljen za festival su: 


- „Pozorište za početnike“ Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
- „Identitluk“ Amira Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, HNK Mostar & NP Mostar, Bosna i Hercegovina
- „Tri sestre“ A.P. Čehova,  u režiji Bobe Jelčića, HNK Zagreb, Hrvatska
- „Petra“ Richarda Lorce, u režiji Irfana Mensura, Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović", Zaječar, Srbija
- „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, u režiji Nikole Pejakovića, NPRS Banja Luka, Bosna i Hercegovina
- „Don Quiote“ po motivima M. Cervantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora       
- „Partija remija“ Donald Lee Coburna, u režiji Violete Dzholeve, Dramski teatar Skopje, Makedonija         

 

Žiri festivala „Dani Jurislava Korenića“ koji je već prije mjesec dana dogovoren i, na obostranu radost i zadovoljstvo potvrđen su: 


Meto Jovanovski, makedonski teatarski, filmski i televizijski glumac, režiser i univerzitetski profesor, predsjednik žirija
Darko Cvijetić, književnik, dramaturg i teatarski reditelj
Svetislav Basara, književnik i kolumnist beogradskog lista „Danas“
Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo
Larisa Sarajlić – Ramović, urednica kulture dnevnog lista Avaz            

 

Sve navedene predstave, kao i žiri, prebacuju se za mart 2021. godine.


Kamerni teatar 55 se nada da će, obzirom na sve okolnosti u kojima se svi, kao društvo, nalazimo, pored uspješnog petog festivala „Dani Jurislava Korenića“ u martu 2021 godina, biti u mogućnosti pripremiti i održati i šesti internacionalni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ u njegovom standardnom terminu u decembru iste godine. 


Da ipak ovu godinu završimo u teatarski pozitivnom i zanatskom duhu, Kamerni teatar 55 će sezonu 2020 završiti premijerom predstave „Pozorište za početnike“ autora Vedrana Fajkovića, a u režiji Admira Glamočaka koja je već dva mjeseca u pripremama. U predstavi igraju Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević. Premijera predstave je zakazana za 18.12.2020. godine sa reprizama 19.12. i 20.12.2020. godine.


Uz najbolje želje za predstojeće praznike i kraj ove godine, želimo vam da ostanete zdravi i odgovorni - zaključuju iz Kamernog teatra 55.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!