VIDEO/ Kriza bi mogla biti prilika

Profesor Aziz Šunje: Potpuno glupo zaduživanje BiH

Biznis Klub01.12.20, 13:00h

Profesor Aziz Šunje: Potpuno glupo zaduživanje BiH
Šunje je kazao da se kriza mogla iskoristiti kao prilika za korake i reforme koji se moraju poduzeti

 

Pet bh. ekonomista poslalo je pismo MMF-u kojem apeluju da ova institucija ne odobri kredit vlastima BiH u iznosu od 1,5 milijardi. Prije nego kredit odobre, potrebno je kažu jasnije definisati uslove i namjenu utroška sredstava. Problematiku novog zaduživanja za Novi dan analizirao je prof. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

 

Na pitanje da li se radi o, kako je ranije navedeno u pismu bh. ekonomista, glupom zaduživanju, kazao je:

 

"Potpuno glupo zaduživanje. Novo zaduživanje je vjerovatno neizbježno ali može biti u znatno manjoj mjeri nego je planirano".

 

Šunje je kazao da se kriza mogla iskoristiti kao prilika za korake i reforme koji se moraju poduzeti.

 

"Kriza bi mogla biti prilika da se poduzmu ekonomski koraci koji su neizbježni. Mi moramo osigurati normalan život, a to se može normalnim balansiranjem prihoda i rashoda".

 

Tokom gostovanja je kazao i da BiH neće doživjeti grčki scenario.

 

"BiH je dobar dužnik, redovan. Mi nećemo doživjeti grčki ili argentinski scenario zbog sistema. Očito da vlast nije spremna da poduzme reformske korake".

 

"Preduzetnici u BiH kojih ima toliko dobrih bi trebali biti lideri u tom polju, vode se sistemom koji pokazuje rezultate. Nama trebaju menadžeri, nažalost politika drži puno toga u rukama i pod kontrolom i tako guši jednu takvu inicijativu".

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još