Dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike KCUS-a i član Kriznog štaba

Epidemiološka situacija u KS je pod kontrolom, svaki dan se smanjuje broj novozaraženih! Hvala građanima...

Hronika27.11.20, 12:52h

Epidemiološka situacija u KS je pod kontrolom, svaki dan se smanjuje broj novozaraženih! Hvala građanima...
Potcrtao je kako mi danas imamo situaciju da smo jedini u regiji u kojoj se broj novozaraženih pacijenata smanjuje

 

Šef Infektivne klinike KCUS-a i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo doc.dr. Rusmir Baljić u svom uvodnom obraćanju javnosti na današnjoj konferenciji za medije predstavio rad Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tokom pandemije, te se posebno osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, koja se poboljšava.

 

Prije svega, kako je naveo, bilo je informacija koje su, ponekad, zbog izvještaja, stvarale nerazumijevanje kod ljudi. Prvenstveno, jer se nisu uzimali podaci iz kompletnog KCUS-a, nego samo iz Izolatorija u Podhrastovima, zbog čega se mislilo, kako je mali broju hospitaliziranih pacijenata, a što, kako je poručio, nije tačno.

 

„Broj je varirao od 270 do 299, i sad je 276 pacijenata, s tim da je oko 180 uposlenika Kliničkog centra na bolovanju, zbog razvijene forme Covid bolesti ili su u izolaciji radi kontakata s oboljelima“, rekao je dr. Baljić.

 

Po njegovim riječima, u Klinici za mikrobiologiju urađeno je 107.169 PSR testova, u Izolatoriju na Podhrastovima 1.222 CT-pregleda za Covid pozitivne pacijente i 2.240 RTG-pregleda.

 

„Klinika za biohemiju je samo na Podhrastovima uradila 113.719, uglavnom, pretraga krvi. U isto vrijeme Klinička patologije je izvršila 343 analize za Covid pozitivne pacijente, a u Klinici za infektivne bolesti uključujući i Izolatorij koji je sastavni dio te klinike, do sada je hospitalizirano 1.648 pacijenata, uz još njih 517, koji nisu bili pozitivni na koronavirus“, kazao je dr. Baljić.

 

Također, je naglasio da su Covid pacijenti smješteni i u druge klinike, kao što su Klinika za tehničke discipline njih oko 320, kroz opservacioni punkt prošlo je 1.300 pacijenata, pri čemu prvenstveno misli na sve osobe koje su došle sa sumnjom na Covid, pa su se morale testirati i retestirati. U okviru hirurških disciplina urađeno je 6.615 zahvata, od kojih je 20 urađeno nad zaraženim pacijentima od koronavirusa.

 

„Koristim se prilikom da se zahvalim stanovništvu Kantona Sarajevo na dobrom provođenju mjera koje su na snazi već duže vrijeme, a uveo ih je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS. Iako su te mjere bile osporavane, posebno one koje se odnose na nošenje maski, te broj osoba koji se mogu okupljati, polučile su rezultate“, poručio je dr. Baljić.

 

Potcrtao je kako mi danas imamo situaciju da smo jedini u regiji u kojoj se broj novozaraženih pacijenata smanjuje. U Hrvatskoj i Srbiji, po njegovim riječima, tek se od sutra uvode rigorozne mjere.

 

Zahvalio se ponovno našim građanima, koji su svojim savjesnim ponašanjem omogućili da danas epidemiološku situaciju u KS imamo pod kontrolom.

 

„Ne možemo reći da je ona dobra, ali ako uzmemo u obzir da je broj zaraženih u Kantonu Sarajevo nedavno iznosio više od 800, a da je danas ispod 300, onda možemo reći da smo u fazi silazne putanje, te da ćemo je vrlo brzo staviti pod kontrolu“, potcrtao je.

 

Naveo je i kako ne treba zaboraviti da su prije petnaest dana održani izbori, koji su u Srbiji i Crnoj Gori doveli do eskalacije ovog virusa, a kod nas se dešava suprotno.

 

Ovo je još jedan dokaz da su naši ljudi disciplinovani i tako se moraju nastaviti ponašati, jer ćemo zasigurno samo tako biti prvi u regiji koji ćemo staviti epidemiju pod kontrolu.

 

„Nikada Štab nije razmatrao opciju potpunog 'lockdowna' kakav je bio u martu i aprilu, niti ćemo. Imamo razumijevanje za naše ljude koji rade u privredi i to se neće desiti, a dodatno ohrabrenje nam daju rezultati. Mi smo uspjeli i bez tog zatvaranja da lagano stavimo pandemiju pod kontrolu. Ukoliko ovako nastavimo i u narednom periodu možemo se nadati još boljim rezultatima“, naglasio je.

 

Apelovao je na naše građane da ne uzimaju terapije „na svoju ruku“, jer svaka zahtijeva konsultaciju ljekara po mogućnosti specijaliste ili nekoga iz primarne zdravstvene zaštite.

 

Ovdje posebno misli na antibiotike, koji će prepisati liječnici i za koje postoje protokoli u liječenju. Građani koji imaju teže kliničke forme ne trebaju se liječiti kod kuća, jer po dolasku u bolnicu, nažalost za njih se jako malo može uraditi.

 

„Zavod zdravstvenog osiguranja KS je nabavio i jedan antivirusni lijek 'Favipiravir' koji ima odlična dejstva i bit će dostupan bolnicama. To nije lijek koji se može kupiti, jer je potrebno uraditi dodatne pretrage, te znati da li ga pacijent smije uopšte primiti“, objasnio je dr. Baljić.

 

Na kraju je još jednom zamolio sugrađane da se nastave pridržavati mjera, kako bi u narednu godinu ušli puno relaksiraniji.

 

Poručio je kako ne treba očekivati da će koronavirus nestati, i kad dođe vakcina, jer neće se svi vakcinisati. Najbitnije je da, umjesto 350 hospitaliziranih, imamo 30 do 50.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!