Politički analitičar ogorčen

Papić: Dodikov nastup pred UN-om je zaprepašćujući, retorika na nivou seoske kafane

Front25.11.20, 14:22h

Papić: Dodikov nastup pred UN-om je zaprepašćujući, retorika na nivou seoske kafane
Ako je Dodik bio predstavnik naroda kojem i sam pripadam, onda je on stvarno sopstveni narod na nevjerovatan način obrukao i na ovaj ili onaj način vratio nas u neke balkanske tipične divljačke percepcije koje stranci o nama imaju, kaže Papić

 

Politički analitičar Žarko Papić reagirao je na sinoćnje izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda prilikom čega je žestoko napao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR.

 

- Prvi problem sa jučerašnjim sastankom jeste što je ruski ambasador Vasilj Nebenzyje zvao predstavnike naroda iz BiH, dok su svi drugi učesnici predstavljali države. To je krajnje neobično. Zašto su do te mjere zaobiđene institucije ili čak ponižene, to je drugo. Posebno jer su te institucije u unutrašnjim odnosima snaga potpuno dezavuisane i de facto ne funkcioništu. Sam sastanak, same diskusije, mislim prije svega na ove naše domaće učesnike, je, moram reći, bio katastrofalan. Dok je Čović donekle na pristojan način stavljao ozbiljne primjedbe na Inzka i ponašanje OHR-a, Dodikov nastup je stvarno nešto što je zaprepašćujuće. Nije riječ samo o retorici, koja je bukvalno retorika na novou seoske kafane, uz lično vrijeđanje i potpuno nepromišljeno - kazao je Papić za Avaz.

 

Dodao je da je, sa stanovišta ozbiljnih tema o kojim se trebalo raspravljati, to bilo politički potpuno kontra produktivno. Naglasio je da se o poziciji OHR u BiH, posebno u kontekstu evropskih integracija, moglo ozbiljno razgovarati.

 

- Sve zajedno, jako je loše po BiH, a posebno je loše, sada lični dodatak, ako je već ruski ambasador htio da govore predstavnici naroda, ako je Dodik bio predstavnik naroda kojem i sam pripadam, onda je on stvarno sopstveni narod na nevjerovatan način obrukao i na ovaj ili onaj način vratio nas u neke balkanske tipične divljačke percepcije koje stranci o nama imaju - istakao je Papić.

 

Naglasio je da ne vjeruje da će biti bilo kakvih posljedica, ali da se ozbiljno treba zamisliti.

 

- Postoje ozbiljne teme koje se moraju raspraviti jer Dodik je svojom retorikom potpuno pokrio ili gurnuo na stranu jednu jako važnu izjavu koju je rekao. A rekao je: "Ja jesam za BiH, ali ne ovakvu BiH. Hoću da smo potpuno ravnopravni". To je pozicija o kojoj se naravno može razgovarati. Međutim, zatpao je to retorikom, poređenjem sa Kosovom, i izjavom "ma ako ne bude tako, mi ćemo da se udružujemo sa Srbijom". Nije riječ ni o retorici, već o radikalizaciji koja je potpuno kontra produktivna. Po BiH ovo sigurno ne može imati posljedica, samo što smo se obrukali - zaključio je Papić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još