Pred Osnovnim sudom u Banjaluci

Počinje suđenje Davoru Dragičeviću: Lukač, Ilić i Ćulum traže po 8.000 KM

Hronika24.11.20, 12:39h

Počinje suđenje Davoru Dragičeviću: Lukač, Ilić i Ćulum traže po 8.000 KM
Dragičevića su tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida”, tada pod vođstvom Davora Dragičevića, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”

 

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci danas će biti održano pripremno ročište po tužbi protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, potvrdio je advokat tuženog za BIRN BiH.

 

Tužbu su 2018. godine pokrenuli Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), njegov savjetnik i bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Ilić te Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske a sada direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

U zajedničkoj tužbi koju su podnijeli protiv Davora Dragičevića, njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića po osnovu nadoknade zbog klevete traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka (KM), svaki po 8.000 KM. Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida”, tada pod vođstvom Davora Dragičevića, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”.

 

U tužbi piše da je “tuženi u svojim javnim nastupima u nekoliko navrata neosnovano iznosio neistine o tužiocima”, a kao dokaz se dostavljaju CD-ovi sa snimcima govora Davora Dragičevića objavljeni na različitim televizijama.

 

Davor Dragičević za BIRN BiH je rekao da se radi o zamjeni teza, gdje se sada sudi njemu kao ocu ubijenog Davida, dok su “ubice njegovog sina i dalje na slobodi”. On tvrdi da se ovakvim potezima urušavaju institucije Republike Srpske.

 

“Ostajem pri svojim ranijim stavovima i nisam ništa slučajno rekao, već za sve sam imao saznanja, koja sam dobijao i iz zgrade policije. Ja njih sve optužujem i dalje”, kazao je Dragičević.

 

Jedan od tužilaca Darko Kremenović nije želio komentarisati tužbu ni postupak koji pred banjalučkim sudom počinje u utorak.

 

“Mi se možemo kretati samo u profesionalnim okvirima i sve što imamo reći, reći ćemo na sudu”, kratko je kazao Kremenović.

 

Dragičevićev advokat Dragan Tolimir za BIRN BiH je potvrdio da će postupak početi bez prisustva njegovog klijenta, a da će on insistirati i na saslušanju Lukača, Ćuluma i Ilića. On tvrdi da Davor Dragičević nigdje nije lično prozivao njih trojicu, već institucije na čijem čelu su se nalazili.

 

“Ja ću izvesti sve dokaze, sve izjave koje su davali Darko Ilić i Dragan Lukač, predočiću i izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske o slučaju ubistva Davida Dragičevića, a tražiću i da se saslušaju i vještak koji je učestvovao u radu Anketnog odbora, kao i Branislav Borenović, koji je predsjedavao Anketnim odborom”, rekao je Tolimir i dodao kako će tražiti i saslušanje tužioca Dalibora Vreće, kao i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira.

 

On je najavio da će tražiti i da se pred sudom kao svjedok pojavi advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

 

Iz Osnovnog suda nisu odgovorili na pitanja o tome hoće li na ročištu biti dozvoljeno prisustvo javnosti. U ovom sudu u posljednjih nekoliko mjeseci ne dozvoljavaju prisustvo javnosti na ročištima, uz obrazloženje da su u toku pojačane mjere zbog pandemije koronavirusa.

 

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Građani Banjaluke predvođeni ocem Davida Dragičevića prvi put su se na Trgu Krajine, u centru Banjaluke, okupili 26. marta. Okupljanja su na Trgu trajala do kraja te godine, kada je policija rastjerala građane. Od tada se Davor Dragičević nalazi van Bosne i Hercegovine.

 

Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga do sada nije dala rezultate.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još