VIDEO/ Novi hit

Ovo je najgledanija mini-serija ikad na Netflixu

Mediji24.11.20, 12:28h

Ovo je najgledanija mini-serija ikad na Netflixu
Velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za "kako igrati šah" porasla za 250 posto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska

 

Otkako se pojavio, ljudi ne prestaju pričati o novom Netflixovom hitu, hvaljenoj mini-seriji The Queen's Gambit. Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netflixova objava da je "šahovsko čudo" najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

 

Serija je emitirana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mjestu u 63).

 

U isto vrijeme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer Netflix ih je sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike neovisno provjere jer Netflix je poznat po sumnjivim brojkama.

 

No, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za "kako igrati šah" porasla za 250 posto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

 

Snimljena po romanu

 

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smještena je u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svijetu šaha rezerviranom za muškarce.

 

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, objavljena krajem oktobra, zahvaljujući usmenoj predaji postala apsolutni hit.

 

Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijaliziranim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

 

"To je najbolje što sam vidio o šahu", kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig.

 

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!