ANALIZA DEPO PLUSA/ PO ČEMU ĆEMO PAMTITI ODLAZEĆEG GRADONAČELNIKA

Prolazna ocjena za četverogodišnji mandat Abdulaha Skake: Jeste da građani nisu oduševljeni, ali ipak misle ovako...

Front23.11.20, 12:40h

Prolazna ocjena za četverogodišnji mandat Abdulaha Skake: Jeste da građani nisu oduševljeni, ali ipak misle ovako...
Anketa DEPO Pulsa dala je više nego zanimljive rezultate o radu odlazećeg gradonačelnika Sarajeva. Jedni smatraju da je puno uradio na stvaranju dobrog imidža Sarajeva i nekoliko značajnih projekta, drugi, pak, da ćemo ga pamtiti po lapususima u javnim nastupima ili kao kadra loše političke stranke (SDA)

 

 


DEPO Puls je istraživao rad dosadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, koji je tokom svog mandata bio velika tema medija u glavnom gradu i Bosni i Hercegovini. Njegovi česti lapsusi u javnim nastupima izazivali su kritike, ali isto tako i brojni projekti koje je pokretao.

 


U svakom slučaju znali smo i prije ove ankete da ovaj kadar SDA izaziva oprečne komentare, ali je naše istraživanje to i statistički potvrdilo.


Čitateljima i pratiteljima DEPO Portala prvo smo ponudili mogućnost da izdvoje neki pozitivan ili negativna segement njegovog rada, ali i političkog konteksta kojem pripada (SDA).


Rezultati ankete u ovome dijelu ispitivanja ponudili su više nego zanimljive odgovore. Krenimo redom:


Pozitivan stav o radu gradonačelnika ponuđen je kroz više pitanja. Tako je čak 31,4 posto anketiranih na pitanje po čemu ćemo pamtiti gradonačelnika Abdulaha Skaku odgovorilo: „Po stvaranju dobrog imidža Sarajeva“.


Za odgovor „Izgradnji Trebevičke žičare“ glasalo je 15,8 posto, opciju „Proslavama Nove godine“ izabralo je 4,8 posto, dok je 2,7 posto izabralo odgovor „Obnovi olimpijskog muzeja“.


Zbir svih ovih pozitivnih odgovora je 54,7 posto, po čemu se zaključuje da više od polovine učesnika u anketi generalno ima pozitivan stav o radu ovog mladog gradonačelnika Sarajeva.


Veliki broj učesnika ankete izabrao je odgovor „Lapsusima u javnim nastupima“ (26,6 posto), ali je zanimljivo da je jedan broj onih koju su imali ovakav odgovor u narednom pitanju opet dao Skaki visoku ocjenu, što pokazuje da još jedan dio građana ima relativno pozitivan odnos prema njegovom radu, ali će ostati upamćenim po svojim čuvenim laspusima sa kojima je zabavljao javnost sve vrijeme svog mandata.


Jedan dio anektiranih ima izuzetno negativan odnos prema Skaki; tako 13,5 njih smatra da ćemo ga iskljuivo pamtiti „Kao kadra loše političke stranke“, dok je za njih 3,5 posto on samo „Gubitnik izbora 2020. godine.

 

anketa-skaka2


Opciju gdje su sami učesnici mogli birati odgovor i svoj vlastiti stav o njegovom radu izabralo je 1,7 učesnika u anekti i ti odgovori su većionski bili sa negativnim stavom prema gradonačelniku.


U drugom dijelu ankete učesnici su mogli generalno ocijeniti rad Abdulaha Skake ocjenom od 1 do 5. Tu je najviše od izražaja došla polarizacija raspoloženja prema ovome političaru: njih 21,2 posto mu je dalo ocjenu 1, ali mu je ocjenu 5 dalo duplo više, čal 43,4 posto anektiranih.


U dosta izjednačenom skoru dobijao je ocjene između (2 – 12,7; 3 -11,2; 4-11,6).


Ukupna ocjena koju je dobio za svoj rad je 3,4 posto, sa kojom trenutni gradonačelnik može biti više nego zadovoljan obzirom na poraz na izborimama, kao i vrlo loš trenutni rejting političke stranke kojoj pripada (SDA).

 

anketa-skaka


Sve u svemu, zakljuak može biti sljedeći: Čitatelji i pratitelji DEPO Portala nisu bili previše oduševljeni gradonačalnikom Abdulahom Skakom, ali su dali prolaznu ocjenu za njegov rad.


Prati i dalje ankete i analize DEPO Pulsa.
Jer, DEPO Portal je medij kojem se vjeruje.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još