SDA Novo Sarajevo zahtijeva temeljitu istragu

'Kontradiktorni rezultati dolaze sa birališta i ukazuju na greške u brojanju od 16,79 posto na štetu SDA'

Front19.11.20, 13:37h

'Kontradiktorni rezultati dolaze sa birališta i ukazuju na greške u brojanju od 16,79 posto na štetu SDA'
Ponovno prebrojavanje je, kako navode iz CIK-a, opravdano činjenicom nepoklapanja ulaznih podataka izbornih mjesta sa pripadajućim bazama

 

Iz Izbornog štaba SDA Novo Sarajevo uputili su medijima saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

- Da ovogodišnji izbori podrazumijevaju niz manjkavosti dokazuje i stanje rezultata zbog kojih štetu upravo trpi SDA Novog Sarajeva. Naime u ovoj izbornoj sredini na inicijativu CIK-a 17.11.2020.g. pokrenuta je revizija prebrojavanja glasova na dvadeset i jednom biračkom mjestu.    

 

Ponovno prebrojavanje je, kako navode iz CIK-a, opravdano činjenicom nepoklapanja ulaznih podataka izbornih mjesta sa pripadajućim bazama.    

 

Naime od stotinu i jednog biračkog mjesta koliko ih broji ova izborna baza, ponovni proces prebrojavanja izvršen je na dvadeset i jednom biralištu s kojih dolaze kontradiktorni rezultati u odnosu na rezultate izborne noći.
 

Rezultati sa ponovo prebrojanih biračkih mjesta ukazuju na greške u brojanju od 16,79% na štetu SDA. Pored gore navedenih nepravilnosti i umanjenju broja glasova uočeno je da je od ukupnog broja nevažećih glasačkih listića čak njih 81,45% sa dominantno SDA rezultatima gdje se nedvosmisleno vidi dopisivanje drugih političkih subjekata.

 

Izborni štab SDA Novo Sarajevo ističe da neće prejudicirati, no da će zahtijevati temeljitu istragu i pokrenuti zakonima definisane aktivnosti protiv odgovornih učesnika. Ovim je SDA Novo Sarajevo na osnovu preliminarnih rezultata oštećena za jednog ili čak dva vijećnika - saopćeno je iz Izbornog štaba SDA Novo Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!