Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv Nikole Kuzmanovića, 'prao' novac ukraden hakerskim prevarama u Francuskoj

Hronika19.11.20, 12:30h

Optužnica protiv Nikole Kuzmanovića, 'prao' novac ukraden hakerskim prevarama u Francuskoj
Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo - pranja novca

 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Nikole Kuzmanovića (1994.), koji se tereti za pranje novca.

 

Optuženi se tereti da je na području Banja Luke, u dva navrata tokom 2019. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, primio novčane iznose, a potom raspolagao novcem u ukupnom iznosu od 76.837 KM za koji je znao da potječe od kaznenog djela počinjenog u inozemstvu.

 

U optužnici se navodi da je optuženi znao da su njemu poznate osobe, na području Republike Francuske, upotrebom POS kartičnih uređaja i odgovarajućih bankovnih kartica počinile kazneno djelo kompjuterske prevare i poduzele više nezakonitih novčanih transakcija na štetu dvije poslovne banke u BiH.

 

Novac od nezakonitih transakcija, uplaćen je na račune optuženog otvorene kod poslovnih banaka u Banjoj Luci, koji je novac odmah podigao i sa istim raspolagao, pribavivši na taj način nezakonitu imovinsku korist u spomenutom iznosu.

 

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo - pranja novca.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!