Nakon brutalnog ubistva u Otesu

Jusko poručuje: Bavimo se posljedicama, ako ovo nije alarm, ne znam šta jeste

Front18.11.20, 14:33h

Jusko poručuje: Bavimo se posljedicama, ako ovo nije alarm, ne znam šta jeste
Odgovorno tvrdim da skoro ne postoji krivično djelo koje nisu počinili migranti

 

Uzalad su mnogi upozoravali da je samo pitanje dana kada će migranti proliti krv i naših građana. U naselju Otes sinoć se odigrao brutalni napad migranata. Život je izgubio Jasmin Berović (36), a platio je glavom jer je branio rođenog brata koji je i sam teško povrijeđen. 

 

Građani su s pravom ogorčeni i traže hitnu i adekvatnu reakciju policije, ali prije svega nadležnih institucija. Ismir Jusko, ministar MUP-a KS, u izjavi za Avaz kaže da je još u vremenu kada je bio u Vijeću ministara te Vladi KS govorio da je samo pitanje vremena kada će doći do fatalnog ishoda za naše građane. 

 

- Na području Kantona Sarajevo, ali i Unsko-sanskog kantona, bavimo se samo posljedicama, nikako prevencijom. Uzalud su bila silna upozorenja da zaštitimo našu istočnu granicu. Odgovorno tvrdim da skoro ne postoji krivično djelo koje nisu počinili migranti. Prije tri mjeseca dao sam prijedlog da se migrantski kamp izmjesti van grada Sarajeva, jer bi se tako migranti držali pod kontrolom. Nisu svi migranti isti, ali je evidentno da su neki zloupotrijebili našu ruku gostoprimstva. Ovaj momak što je sinoć poginuo i drugi što je povrijeđen imali su samo jedan „grijeh“ – branili su svoju imovinu. Ako ovo nije alarm, ne znam šta još treba da bude. Jedan kanton se ne bavi vanjskom politikom. Svi koji sjede na državnom nivou trebaju riješiti ovaj problem – kaže Jusko.

 

Prema njegovima riječima, samo jedan čovjek je pokušavao riješiti problem sa migrantima – Fahrudin Radončić, nekadašnji ministar sigurnosti i predsjednik Saveza za bolju budućnost.  

 

- Dok je Radončić bio ministar potrošio je energiju da se počne s deportacijom migranata za koje se sigurnosnim provjerama utvrdi da su opasnost po sigurnost naše države. Jasno je tada poslao poruku da BiH ne može biti poligon za migrante ili tranzitna zona. U potpunosti ga razumijem što je podnio ostavku, jer nije htio odgovarati za ono što je usljedilo – zaključio je Jusko.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još