Sjednica Skupština KS

Premijer KS Mario Nenadić: Spreman sam podnijeti ostavku

Front17.11.20, 11:26h

Premijer KS Mario Nenadić: Spreman sam podnijeti ostavku
U komunalnom radu je mnogo operativnih problema. Sol za ulice nije naručena, a očekuje se snijeg. Odvoz smeća je skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka, kazao je Nenadić

 

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je zaključak o izmjeni i dopunama Zaključaka Skupštine Kantona od 28. septembra ove godine, odnosno izmjenu moratorija na zapošljavanje koji je izglasan 28. septembra kojima bi se deblokirali neki procesi u javnim preduzećima i omogućila neophodna zapošljavanja.

 

Zastupnici Skupštine KS su podržali izmjene koje se odnose na moratorij o upošljavanju u kantonalnim institucijama i javnim preduzećima.

 

Usvojenim izmjenama je omogućeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme do tri mjeseca. Moratorij se neće odnositi na odgojno-obrazovne, visokoškolske ustanove, ustanove kulture, zdravstvene i socijalne ustanove, Upravu policije, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom i upošljavanje preko Službe za upošljavanje. Moratorij se neće odnositi ni na imenovanje u školskim odborima i pravosudnim institucijama.

 

Premijer KS Mario Nenadić, obraćajući se zastupnicima na današnjoj online sjednici Skupštine KS upozorio je na trenutno stanje koje je nastalo u Kantonu zbog moratorija na zapošljavanje, posebno u sektoru zdravstva.

 

- Danas je 51. dana od proglašenja moratorija na zapošljavanje i tu sam da vas zamolim da ga suspendujete ili ograničete. Šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, u pitanju su javne nabavke, potpisivanje radno-pravnih ugovora. U komunalnim uslugama pored nemogućnosti zapošljavanja i javnih nabavki puno je operativnih problema, očekuje se priv snijeg, so za ulice nije naručena. Odvoz smeća skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka, rješenja se improviziraju, ali su iscprljena. Ne mogu se podijeliti stipendije za 1.930 djece boraca jer nema upraljačkih stuktura fonda Ikre. Pravosudni organi također traže popunu. Nemogućnost registracije fiskalnih kasa u pravnim subjektima, vozila u komunalnim preduzećima nabavku pogreben opreme - kazao je između ostalog Nenadić.

 

Dodao je da je kasne rješenja o izolaciji jer nema dovoljno osoblja. 

 

- Nemamo pravo zaposliti nezdravstveni kadar u zdravstvenim ustanovama. Brojni konkursi su poništeni - kazao je Nenadić.

 

Istakao je kako rade u teškoj situaciji, bez ministra zdravstva i privrede, te da u prosjeku imaju po jednog ministra u izolaciji. 

 

- Moratorij više nema svrhu. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra zbog epidemije - kazao je Nenadić.

 

Dodao je da se moratorij može ukinuti i da se vrši stroga kontrola provođenaj svih zapošljavanja. 

 

- Ako će ubrzati sve ove procese i najavljenu smjenu Vlade, a s ciljem poštivanja činjenice da je promijenjena većina u Skupštini, što je potvrđeno na lokalnim izborima, spreman sam tokom sjednice podnijeti pismenu ostavku na mjesto premijera i ubrzati promjenu Vlasti u KS - kazao je u svom obraćanju premijer KS Mario Nenadić. 

 

Za Prijedlog zaključka o izmjeni i dopunama Zaključaka Skupštine KS od 28. septembra ove godine glasao je 21 zastupnik. Pet zastupnika je bilo suzdržano.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!