DALO SE NASLUTITI VEĆ DUŽE VRIJEME

Stiže neugodno iznenađenje: Google počinje naplaćivati uslugu koju mnogi obožavaju... Ali, ima i jedna dobra vijest!

Biznis Klub16.11.20, 20:35h

Stiže neugodno iznenađenje: Google počinje naplaćivati uslugu koju mnogi obožavaju... Ali, ima i jedna dobra vijest!
Ova ‘značajka’ dala se naslutiti već neko vrijeme, pošto Google u vašu maksimalnu zapremninu već računa fotografije ‘više kvalitete’ koje su, ironično, također komprimirane kako bi zauzimale manje prostora

 

 

Google je nakon pet godina beskonačne zapremnine za sve vaše fotografije u ‘visokoj kvaliteti’ udlučio uvesti ograničenje. Kompanija će uvesti maksimalnu zapremninu od 15 GB clouda po profilu, a pravilo će početi provoditi od 1. lipnja 2021. Google će također početi brojati dokumente u Google Workspaceu, dokumente i druge sitnice na kojima bi mogao više zaraditi. Za kraj, uvest će se brisanje dokumenata i podataka na svim profilima koji se nisu prijavili tijekom prošle dvije godine, prenosi tportal.


Dobra vijest? Sve fotografije i dokumenti koje su korisnici spremili na Googleove servere prije 1. lipnja neće se uračunati u ograničenih 15 GB. Podsjetimo, ova ‘značajka’ dala se naslutiti već neko vrijeme, pošto Google u vašu maksimalnu zapremninu već računa fotografije ‘više kvalitete’ koje su, ironično, također komprimirane kako bi zauzimale manje prostora.


Apple kao alibi


Kako bi prodao više Pixela, Google u 15 GB neće uračunati ‘visokokvalitetne’ fotografije snimljene na njihovom smartfonu. Kompanija sebi u obranu spominje Appleov iCloud koji nudi 5 GB prostora te činjenicu da 80 posto korisnika neće premašiti 15 GB fotografija tri godine nakon uvođenja pravila. Konačno, ako se približite 15 GB, Google će vas pravovremeno upozoriti.


Promjena je, pretpostavlja Verge, napravljena kako bi veći broj ljudi počeo koristiti Google One zapremninu. Usluga uključuje i besplatni VPN za Android (ako platite više), kao i sve jasniju naznaku da će sve veći broj Googleovih proizvoda završiti u Google Oneu.


Googleovo objašnjenje? U sustavu već imaju hrpe fotografija i ta usluga se nekako mora održavati. Što se cijena tiče, Google One ne planira podizati brojke. Početna cijena usluge je 1.99 dolara mjesečno za 100 GB, 2.99 za 200 GB, 9.99 dolara za 2 TB i najskupljih 149.99 dolara mjesečno za 30 TB.

 

(Poslovni.hr/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!