Suđenje za ubistvo Irme Forić na sarajevskoj Dobrinji

Basariću 'mračne sile hoće da uzmu dušu', uvjeren je da mu neko krade misli: Šta je o optuženom rekla vještakinja

Hronika16.11.20, 19:19h

Basariću 'mračne sile hoće da uzmu dušu', uvjeren je da mu neko krade misli: Šta je o optuženom rekla vještakinja
Dervovićeva je rekla da se u drugom vještačenju, urađenom 43 dana nakon prvog, ispostavilo da je Basarić na testu imao jako slabe rezultate i da takav pad mentalnih sposobnosti, u tako krakom periodu, nikad nije vidlela

 

Vještak psiholog Elvedina Dervović istakla je na današnjem suđenju Senadu Basariću (60) u Kantonalnom sudu u Sarajevu da takve oscilacije u ponašanju optuženog Basarića, čiji je nalaz radila sa timom kolega, nije vidjela za svojih 19 godina prakse. Dodala je da se ovaj način ponašanja može da se pojavi i kao “odraz simulacije”.

 

Naime, nakon što je tim vještaka neuropsihijatara – Dževad Begić, Muhamed Ahmić, te psiholog Elvedina Dervović uradio jedno vještačenje optuženog u 2019. godini, odbrana je zatražila njegovo vještačenje po vještacima Abdulahu Kučukaliću i Almi Bravo Mehmedbašić, te je tim vještaka na čeču s Begićem uradio dodatno vještačenje.

 

Vještak Begić je rekao da je sposobnost optuženog da shvati svoje postupke, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila smanjena, ali ne bitno. Dodao je da je pažnja optuženog bila usmjerena samo na dvije stvari: njegovu opsjednutost mračnim silama i njegovim izumima.

 

Advokat optuženog Josip Muselimović pokušavao je vještake navesti da kažu da je Basarić obolio od šizofrenije, ili da ima sumanuti poremećaj grandioznog tipa, no nije uspio.

 

Vještak Ahmić je također rekao da je postojala mala nedoumica u tome da li je ponašanje optuženog šizofreno, no, dodao je da je to otpalo, jer šizofrenija se može dobiti u mlađem životnom dobu, a ne u 60-oj godini. Rekao je da optuženi ima “nespecificiranu neorgansku psihozu” koja spada u trajne poremećaja ličnosti.

 

Psiholog Dervović je istakla da je u prvom testu zaključila da je Basarić iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti. Kazala je da ima problema: problem prilagođavanja, impulsivnost, uspone i padove u emocionalnim vezama…

 

Dodala je da je optuženi u razgovoru tvrdio da mračne sile pokušavaju uticati na njegovu dušu i da mu neko krade misli i upravlja njima.

 

Dervovićeva je rekla da se u drugom vještačenju, urađenom 43 dana nakon prvog, ispostavilo da je Basarić na testu imao jako slabe rezultate i da takav pad mentalnih sposobnosti, u tako krakom periodu, nikad nije vidlela. Pojasnila je da Basarić jednostavno nije bio motivisan da daje odgovore i da je na većinu pitanja odgovarao sa: “ne znam”.

 

Vještakinja je istakla da upravo zbog ovakvog ponašanja uzima s rezervom priču optuženog o njegovim sumanutim idejama, kao i sve rezultate testiranja, “jer je sve vrlo neobično”.

 

Nakon što je napravljena pauza kako bi se Sudsko vijeće odredilo naspram prijedloga branioca optuženog o novom vještačenju, pred sudnicom je kćerka ubijene Irme Forić podsjetila vještake da je Basarić na dan ubistva njoj slao poruke Irminog mobitela (predstavljajući se kao Irma), ali i sa svog mobitela.

 

“Tog prvog dana 15. septembra 2019. javljao se porukama čas sa svog telefona čas sa majčinog. Pisao je da majka vozi, pa da se ne može javiti. Oko 10 pisao je da su u Mostaru, a tad je moja mama već bila mrtva. Narednog dana se više niko nije javljao”, rekla je kćerka ubijene ispred sudnice.

 

– Da, to pitanje me niko nije pitao – rekla je vještakinja Dervović, dodavši: “Psihotičan čovjek ne može tako raditi, i režirati događaj”.

 

Po povratku u sudnicu predsjedavajuća vijeća sutkinja Sanela Rondić je kazala da je odbijen prijedlog odbrane, čime je završen dokazni postupak.

 

Na narednom ročištu 23. novembra tužilaštvo i odbrana će iznijeti završne riječi.

 

Podsjetimo, Basarić se tereti da je od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u sarajevskoj opšini Novi Grad Irmi Forić nanio teške, po život opasne tjelesne povrede, usljed kojih je i preminula. Optuženi je 17. septembra 2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, a uhapsili su ga 19. septembra pripadnici MUP-a KS.

 

U optužnici se navodi da je Basarić uhvatio Irmu za kosu, te joj glavu udarao o tvrdu podlogu. Već tada joj je nanio povrede opasne po život, ali se nije tu zaustavio, već ju je uhvatio za vrat i davio, dodatno joj nanijevši teške povrede. Na kraju ju je udarcima tupim, tvrdim predmetom (najvjerovatnije daskom za meso) izudarao u predjelu desnog uha. Nakon što je ubio Irmu Forić, tijelo joj je prekrio narandžastim peškirom i napustio stan

 

(Crna-hronika.info, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!