Nikšić otkrio zašto se nije oglasio nakon izbora

'Nema mjesta euforiji, ali SDP je ostvario postavljene ciljeve! Naša želja je da novi gradonačelnik Sarajeva bude...'

Front16.11.20, 18:10h

'Nema mjesta euforiji, ali SDP je ostvario postavljene ciljeve! Naša želja je da novi gradonačelnik Sarajeva bude...'
Za pobjedu u Kantonu Sarajevo kandidata Četvorke ustvrdio je da je sigurno zalog za 2022.godinu i pokazuje da je, rekao je, napraviljena dobra procjena

 

Nakon mnogo upita zašto se u toku izborne noći nije obratio kao predsjednik Socijaldemokrtaske partije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, lider ove stranke kazao je za Avaz da je pozitivan na koronavirus.

 

- Nažalost, danas je šesti dan kako se borim s koronom i upalom pluća, što me je spriječilo da učestvujem u kampanji zadnju sedmicu, pa onda i jučer da se obratim javnosti.

 

Nema mjesta nikakvoj euforiji, ali treba jasno reći da je SDP ostvario postavljene ciljeve što se prije svega ogleda u odbrani pozicija gradonačelnika i načelnika. Osim Jasmina u Tuzli, Edisa u Gradačcu, Dase u Gračanici, Batana u Maglaju, Nedžada u Ključu i Armina u Bosanskoj Krupi, od jučer smo dobili Ernesta kao gradonačelnika Goražda i Dadu načelnika Jablanice. SDP je podržao kandidaturu Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice, pa je i on ostvario ubjedljivu pobjedu - kazao je Nikšić.

 

Za pobjedu u Kantonu Sarajevo kandidata "Četvorke" ustvrdio je da je to sigurno zalog za 2022. godinu i pokazuje da je, kako je rekao, napravljena dobra procjena.

 

- Progutali smo sujete, dogovorili raspored kandidatura i zajedno krenuli u kampanju. Pokazalo se kako nismo išli jedni prema drugima s figom u džepovima. Mi smo odlučili biti dio ovog projekta potpuno svjesni da ćemo zbog toga žrtvovati neki procenat izbornog rezultata, ali i da je to jedina šansa da maknemo SDA iz sarajevskih opština kao preduslov za pobjedu na opštim izborima za dvije godine. Moglo se desiti i da projekat ne uspije, tada bih se sigurno, a to sam najavio svojim saradnicima, povukao s mjesta predsjednika SDP-a. Vrlo dobro znam da je bilo onih koji su priželjkivali taj scenario. Na svu sreću to se nije desilo, ne zbog moje pozicije predsjednika, već zbog šanse koja se ukazala Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, jer ovo što se desilo jučer jeste zaista prvi korak na tom putu. Sluge i sljedbenici SDA, oni koji su iznevjerili obećanje i učinili sve da ove i druge sredine isporuče SDA-u su doživjeli potpuni fijasko, i ne mogu reći da mi nije drago zbog toga. S obzirom da će gradonačelnik Sarajeva biti kandidat kojeg delegira SDP BiH, nije tajna da je naša želja da novi gradonačelnik Sarajeva bude jedan od nesumnjivo najvećih živućih sinova ovoga grada, čovjek koji je utjelovljenje onoga što jeste bit SDP-a BiH, simbol dosljednosti i prinicipijelnosti. Učinit ćemo sve što je do nas da tako i bude, ali moramo dozvoliti i našem uvaženom drugu da o tome ipak odluči on. On zavređuje naše puno strpljenje i razumijevanje, kako god da odluči - istaknuo je Nikšić.

 

Posebno je iskazao ponos uspjehom SDP BiH u RS-u, gdje su osvojene neke od odborničkih pozicija.

 

- U Banjoj Luci se borimo za mjesto u Skupštini Grada i ako bi dobili tog odbornika tada bi mogli reći da smo ostvarili strateške ciljeve. Bez obzira da li će to biti, ja sam ponosan na SDP-ovu ekipu koju vodi Vojin u Banja Luci. Također, SDP BiH je ojačao svoje pozicije i u zapadnoj Hercegovini. Osvojili smo sigurna dva mandata u Općinskom vijeću Gruda. Najmanje jedan mandat imamo i u Livnu i Glamoču. Dakle potvrđujemo svoj status najveće multietničke stranke koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

 

Svakako ostvareni rezultat je djelo naših kandidata i lokalnih organizacija i niko nema pravo da sebi uzima zasluge koje pripadaju njima. Pozitivnih primjera ima dosta. Isto tako, uprkos ukupnom pozitivnom trendu i uspjehu, treba reći i da je bilo sredina u kojim rezultat nije ispunio očekivanja i u nekim od njih će doći do kadrovskog osvježenja i određenih promjena-iskren je on.

 

Uz zahvalu svim kandidatkinjama i kandidatima SDP BiH, aktivistima, volonterima, članovima i članicama, simpatizerima, ali i građanima, Nikšić je potcrtao da "na kraju, moramo znati da nas čeka još sto ofanziva jer moramo čuvati mir" .

 

- Sada se okrećemo Mostaru i u naš hercegovački biser donosimo vjetar promjena i optimizma. Sve Vas pozivam da pomognete borbu BH Bloka. Mostar može biti centar razvoja, a ne crna rupa, Mostar može i hoće biti jedan, jedinstveni grad, jedne i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Idemo u Mostar, do konačnog trijumfa.

 

Svima koji poput mene ovih dana vode borbu s virusom želim da ga pobjede-poručio je Nikšić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTALL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!