Jelka Milićević obrazložila odluku FŠCZ-a

'Krizni štab FBiH je bio izričit u tome da se proglasi stanje prirodne nesreće, ali poslali smo im poruku da nisu sami'

Front12.11.20, 20:00h

'Krizni štab FBiH je bio izričit u tome da se proglasi stanje prirodne nesreće, ali poslali smo im poruku da nisu sami'
Proglašenje stanja prirodne nesreće uticalo bi na građane, smatra Milićević

 

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na današnjoj sjednici u Sarajevu usaglasili su da neće uputiti prijedlog Vladi FBiH za proglašenje stanja prirodne nesreće na području FBiH.

 

FŠCZ je razmatrao prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koji se nedavno obratio Vladi FBiH i FŠCZ predloživši uvođenje stanja prirodne nesreće u cijeloj FBiH zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane povećanjem broja zaraženih koronavirusom.

 

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je nakon sjednice kazala da se prati situacija u BiH, posebno u Federaciji, te da su svjesni da su brojke zabrinjavajuće.

 

-  Svjesni smo pojačanih napora u Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, u našim zdravstvenim institucijama, kao i situacije u okruženju. Pomno smo razmotrili zahtjev Kriznog štaba i vratili smo se u ono vrijeme kada smo imali stanje prirodne nesreće u FBiH, u trećem mjesecu ove godine. Ono je pripremilo zdravstvene institucije,  građane, privrednike da prikupe informacije i da se naučimo štititi od virusa – navela je Milićević.  

 

Tokom ljeta su, kako je dodala, tražili od zdravstvenih institucija da sagledaju sve svoje kapacitete. Iz budžeta Federacije BiH su direktno ili indirektno pružili punu podršku zdravstvenom sektoru i govori se o brojki od 300 miliona KM u 2020. godini. To su bili ogromni napori, napomenula je Milićević, jer su u FBiH svi prihodi od poreza pali za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i Vlada FBiH je odgovorila svom zadatku u tom smislu.

 

- Ova pandemija je prije svega zdravstvena, pa onda ekonomska i socijalna kriza. Razmatrali smo danas i taj aspekt socijalne krize i jasno nam je da mi ne možemo očekivati od građana Federacije BiH da pristanu na to da mi imamo mjere koje bi u tom kontekstu podrazumijevale kažnjavanje i stalne kontrole, odnosno da je to nešto što će utjecati na društveni i socijalni status građana Federacije BiH i BiH – navela je Milićević.

 

Govoreći o dešavanjima u drugim zemljama koja su uslijedila nakon uvođenja represivnih mjera, Milićević je istakla da bi bilo kakva protestna okupljanja nezadovoljnih građana samo ubrzala širenje koronavirusa.

 

- Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je bio izričit u tome da se proglasi stanje prirodne nesreće i mi to razumijemo, ali poslali smo im poruku da nisu sami - dodala je Milićević.

 

Također su napomenuli, prema njenim riječima, da ne prihvataju prijedlog u ovom trenutku zato što su ranije tražili od svih štabova civilne zaštite da analiziraju situaciju u svojim kantonima, naprave programe mjera, da se obrate svojim vladama i eventualno na svojim prostorima, shodno procjeni donesu odluke o proglašenju stanja nesreće.

 

 - Na taj naš zaključak dobili smo odgovore iz četiri kantona. Samo je Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontrolom. To nama znači da mi nemamo pravo nametati stanje nesreće za kantone, ako oni nisu procijenili da je to takvo stanje – dodala je Milićević.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još