Muči li vas parosmija

Ako vam piće i hrana imaju ukus benzina, možda imate koronu!

Lifestyle11.11.20, 20:53h

Ako vam piće i hrana imaju ukus benzina, možda imate koronu!
Ispostavilo se kako su brojni oboljeli od kovida imali ovo stanje, odnosno, mnogi od njih naveli su kako im hrana i piće ima ukus benzina ili miris truleži

 

Gubitak ukusa i mirisa jedan je od ključnih simptoma koji ukazuje na kovid-19, ali postoji još jedan srodni simptom koji bi mogao poslužiti i kao znak upozorenja.

 

Prema Washington postu, mnogi pacijenti s kovidom-19 imaju "iskrivljeni" osjećaj ukusa ili mirisa; nisu u potpunosti izgubili čulo nego je promijenjeno. Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čovjeka da obrađuje percepciju arome - i čini se da je iznenađujuće dominantan kod bolesnika s kovidom.

 

Jennifer Spicer, liječnica za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emori u Atlanti, podijelila je svoje iskustvo parosmije s Postom nakon oporavka od kovida-19.

 

"Mislila sam da sam se oporavila", kazala je.

 

Ali, nekoliko meseci kasnije, Spicer je pila crveno vino i primijetila da njeno piće ima ukus "poput benzina". Kafa je imala isti okus, a Spicer navodi i da je meso imalo pokvaren ukus.

 

Ispostavilo se kako su brojni oboljeli od kovida imali ovo stanje, odnosno, mnogi od njih naveli su kako im hrana i piće ima ukus benzina ili miris truleži. Druga žena je za BBC News kazala da, otkad je oboljela od kovida-19, "meso ima ukus benzina, a proseko ima ukus trulih jabuka”. I drugi oboljeli su izjavili kako im hrana ima pokvaren okus, a vino ima ukus nafte.

 

No, osim kovida, i druge stvari mogu uticati na vaša čula. Dentalni problemi, nutritivni nedostaci, alergije i sinusne infekcije takođe mogu izazvati promjene u čulima ukusa i mirisa.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!