Kolinda Grabar Kitarović o novom predsjedniku SAD-a

'Biden je srdačna i prizemljena osoba... Bitno nam je što s njim možemo pričati o BiH za koju je on iznimno zainteresiran'

Front09.11.20, 09:50h

'Biden je srdačna i prizemljena osoba... Bitno nam  je što s njim možemo pričati o BiH za koju je on iznimno zainteresiran'
Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike, već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo inzistirati na pitanjima koja su nam bitna, rekla je bivša predsjednica RH

 

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za RTL je u nedjelju navečer govorila o novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.

 

- Izabranog predsjednika Bidena poznajem već godinama, još kad sam bila veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i naravno, nakon njegova dolaska u Zagreb 2015. godine. On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu.

 

Poznajete i Donalda Trumpa i njegovu politiku. Šta mislite koji je od ta dva predsjednika politički naklonjeniji Hrvatskoj?

 

- To ponajprije ovisi o nama samima. Ponovit ću ono što sam rekla kad je izabran predsjednik Trump pa su me neki krivo shvatili. No Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike, već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo inzistirati na pitanjima koja su nam bitna. Valja reći da je predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati.

 

I Hrvatskoj i meni osobno bila je bitna njegova potpora Inicijativi triju mora jer Hrvatska se doista može geostrateški jako dobro profilirati upravo u području infrastrukture - prometne, digitalne i energetske. Ono što će nam biti iznimno bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o jugoistočnoj Europi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD-u, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma - rekla je, između ostalog, Grabar Kitarović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još